Движението предпазва от рак на гърдата

Оценете статията

Физическата активност намалява риска от развитие на рак на гърдата при жените, показват резултатите от ново изследване. Положителната тенденция е особено явна при жените в по-напреднала възраст (над 50 г.), твърдят полските учени от Института “Нофер” (Nofer Institute) в Лодц, цитирани от Zdrave.bg

Те са проследили тенденцията за поява на рак на гърдата сред повече от 4500 жени на различна възраст и тяхното ниво на физическа активност.

Тези, които са водили най-активен физически начин на живот, са сред най-ниско рисковата група – с 26% по-нисък риск от рак на гърдата, твърди статията на полските учени, публикувана в новия брой на изданието Epidemiology.

Ползата от повече движение е налице независимо от това дали жената е с нормално или наднормено тегло.

Учените обръщат особено внимание на факта, че дори сред жените на възраст над 50 г., които едва тогава са започнали да се движат повече (т.е. независимо от техните навици в по-ранна възраст), рискът от рак на гърдата е с цели 41% по-нисък.
“Въпреки че физическата активност е препоръчителна на всяка възраст, нашето изследване показва, че що се отнася до рака на гърдата, необходимостта от повече движение силно нараства в по-късна възраст”, заключават полските специалисти.

Zdrave.bg

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар