Пушачките по-често раждат момичета

Оценете статията

През последното десетилетие се раждат повече момичета и отчасти причината за това е увеличеният брой на жените-пушачки, смятат датски и японски сексолози, цитирани от Zdrave.bg. Според тях, пушенето след интимна близост рязко намалява възможността на бъдещите родители да заченат син.

Изследователите са анкетирали родителите на почти 12 000 новородени и са ги разделили на три групи: непушачи, пушещи до 20 цигари на ден и силно пристрастени, които пушат повече от 20 цигари. Особено внимание е било отделено на навика за пушене преди и след полов акт.

Пушенето влияе на клетките на спермата, твърдят учените, цитарани от Ройтерс. Клетките, които носят Y-хромозомата, отговорни за раждането на момчета, са по-чувствителни към промените в организма, предизвикани от цигарите.

Клетките на спермата с Х-хромозомите не притежават такава висока чувствителност. Това означава, че мъжете, които искат да имат наследник от мъжки пол, трябва да намалят дозата никотин преди и след половия акт или въобще да не пушат.

Резултатите от изследването показват, че майките, които са пушили по време на своята бременност, са раждали с 1/3 по-малко момчета, отколкото майките – въздържателки.

Ако се отчитат здравословните показатели и възрастта на майката се оказва, че ако и бащата е пушач, шансът тези родители да имат момче е почти наполовина по-малък. Върху пола на бъдещото дете оказва влияние и пасивното пушене, поясняват учените.

Zdrave.bg

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар