Защо се нарушава менструалният цикъл?

Оценете статията

Не всяко отклонение от нормата е здравословен проблем.

Жените са с различен менструален цикъл, който протича по силно индивидуален начин. В този смисъл всяка една жена е уникална. Но все пак съществуват условни граници, излизането от които свидетелства за нарушения в здравето на жената и е препоръчителна консултацията със специалист.

Нормалният менструален цикъл продължава не по-малко от 21 и не повече от 35 дни. Продължителността на самата менструация трябва да бъде не по-малко от 3 и не повече от 7 дни. Има значение и нейната обилност: обемът на кръвозагубата в норма варира между 50 и 150 мл.

Не винаги нарушенията в менструалния цикъл са показател за здравословни проблеми. При младите момичета след началото на менструацията продължителността на цикъла може силно да се колебае. Затова е много важно младите жени да са напълно наясно, че това е нормално и няма повод за тревога. Смята се, че редовният менструален цикъл трябва да се установи 1 година след момента на първата на менструация.

На възраст 45-55 години интервалите между менструацията също могат да се променят, най-често да се увеличават. Нередовната менструация през този период също не трябва да се смята за патология. Но ако се появи обилно кръвотечение, трябва задължително да се потърси съвет от гинеколог.

Нормалният менструален цикъл е важен преди всичко за изпълняване на репродуктивната функция – раждането на здрави деца. Редките и нередовни менструации могат да бъдат причина за трудности при зачеването и износването на бременността.

Причините за нарушенията в менструалния цикъл могат да са много:
• хормонални разстройства,
• инфекциозно заболяване,
• затлъстяване или обратното – рязко отслабване.
Менструалният цикъл може да се наруши и поради изпитването на силни вълнения (например по време на развод или смяна на работата). В подобни случаи задължително трябва да се потърси помощ от гинеколог.

Цикълът може да се наруши и в резултат на приемането на някакви лекарства – най-често хормонални препарати и средства за отслабване с ниско качество. В повечето случаи това става, когато жената прибягва до самолечение.

Лекарски съвет трябва да се търси и при забавяне на менструацията, необичайно обилна или обратното – слаба менструация и при появата на кръвотечение между отделните менструации. Причината за тези нарушения трябва задължително да бъде изяснена.

Промените в менструацията често могат да бъдат първите симптоми за такива заболявания като ендометриоза, полип, миома на матката, склерополикистоза на яйчниците и други, които ще се лекуват много по-бързо, ако са своевременно диагностицирани.

Ако едновременно с аномалиите в менструалния цикъл се повиши температурата и/или се появяват секрети от влагалището, незабавно трябва да посетите гинекол. Това може да се дължи на възпалителен процес в областта на яйчниците, фалопиевите тръби или матката.

При нарушен менструален цикъл се правят изследване с ултразвук (УЗИ) на органите на малкия таз и кръвен анализ (в това число на хормоните). Всеки проблем трябва да се решава индивидуално – след внимателен преглед и подробен разговор.

Методите на лечение са различни. Понякога може да се приложи и хирургично.
Ако причината за проблемите е в хормоналния дисбаланс, лечението се извършва с помощта на медикаменти.
За решаване на проблема понякога е достатъчно дори да се промени начинът на живот, като се вземат предвид възрастта, съпътстващите заболявания и други индивидуални особености.

Препоръка: Всяка жена е добре внимателно да следи и отбелязва първия и последния ден от месечната си менструация на календарче, което при нужда ще помогне на лекуващия лекар по-лесно да разбере причините за нарушенията и да избере оптималната тактика за лечение.

Tia.bg

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар