Причини за нарушенията в цикъла при жените

Оценете статията

Portrait of sexy woman on green park  backgroundПочти всяка жена си има календарче, на което отбелязва цикъла си. Причината обаче не е само в това да се подсеща кога ще й дойде менструация или да изчисли най-добрия момент за забременяване. Всъщност измененията в женския цикъл са показател за някакъв проблем. Разбира се той се измества с няколко дни с времето или поради дадени моментни причини, като стрес или настинка. Минимално нормалния цикъл продължава 21 дни, като броим от първия ден на менструацията. Ако обаче има закъснение с 14 или повече дни това е признак за твърде рядка овулация. Най-сериозното нарушение на цикъла се нарича аменорея и представлява пълна липса на цикъл в продължение на шест месеца или повече, без жената да е бременна в този период или да навлиза в менопауза. Нарушение в цикъла има и когато менструацията идва много по-рано от очаквания ден или когато при редовен цикъл без изменения в последните години, изведнъж броят на дните от цикъла се променя рязко. Причини за това могат да бъдат проблеми с половите органи, но също и с щитовидната жлеза или надбъбречните жлези.
Една от основните причини за нарушенията на менструалния цикъл е инфекцията в малкия таз. В такъв случай се правят редица изследвания, за да се определи какво причинява инфекцията и след това се назначава съответно лечение.
Друг причинител на нередовен цикъл са хормоните. Важно е да се изследва концентрацията на хормони в кръвта. След заболяване на ендокринната система и най-вече на щитовидната жлеза, често се получава хормонален дисбаланс, който предизвиква изменения в цикъла. При жените над 45 години е нормално да намалее производството на прогестерон и по тази причини няколко години преди менопаузата настъпват изменения в цикъла, но те са нормални.
Ако имате такъв проблем и не можете да установите причината за него, обърнете се към по-възрастни роднини от женски пол. Може да се окаже е имате наследствен проблем.
Понякога измененията и нарушенията в цикъла се дължат на промяна на климатичните условия или са предизвикани от приемането на лекарствени препарати.
Нарушение в цикъла можем да получим и като ефект от излагане на радиация или отравяна на организма. Приемането на накротици и тютюнопушенето също могат да предизвикат изменения.
Във всички случаи трябва да се консултирате с лекар, тъй като измененията в цикъла могат да бъдат и признак на сериозни заболявания като рак или пък да са сигнал за извънматочна бременност.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар