Влезте във форма след раждането

Mother-and-babyПо време на бременността жените напълняват, някой повече други по-малко, но това не е наднормено тегло, а напълно естествен процес. Около 12-16 килограма е нормално да качи жената през бременността си, но някой качват и повече ако хапват за двама или в следствие забавяне на обмяната на веществата. През деветте месеца организмът трупа мазнини поради променения хормонален баланс. За да се възстанови майката след бременността и да възвърне предишния си вид и трябват поне още девет месеца.

Условно можете да разделите този период на 3 тримесечия, като през всяко от тях да наблягате на различни етапи от възстановяването, за постигане на най-добър резултат.

През първото тримесечие майката се уморява, не спи пълноценно, трудно смогва да се грижи и за детето и за себе си и домакинството. Хормоните в организма все още не са възстановили обичайното си количество и съответно предразполагат към похапване. Кърмещите майки също така хапват обилно за да не спре кърмата. Всъщност кърмата не зависи от количеството на погълнатата храна и не става по хранителна ако се храните с мазни ястия. По темата има изписани доста книги с полезни рецепти за кърмачки. За организма на жената, неговото възстановяване, кърменето и гледането на бебето най-важни са почивката и настроението. Така че в този период най-много си почивайте, спете когато и детето спи, колкото можете повече.

Второто тримесечие е времето за разходки. Детето вече расте, интересува се от околния свят и е готово да го опознае. Майката от друга страна е подтисната, че не може да бъде едновременно добра майка и красива жена, натрупаните килограми и липсата на време за себе си я подтискат. Статистиката сочи е през този период най-често се появява следродилна депресия. В този период теглото на жената може дори да почне да нараства, причината е, че хормоналната пренастройка продължава, детето изисква много време и усилия и диетите не дават добър резултат. За този период най-подходяща е физическата активност. Разходките с детето по един два часа навън са идеалното решение и за мама и за бебе. Можете да извеждате детето с количка или да го носите в кенгуру, което също е добра гимнастика. Има и комплекси от физически упражнения за майки и деца, които са полезни и забавни. Физическото натоварване помага за стопяване на мазнините, намаляване на апетита и преодоляване на депресиите.

През третото тримесечие вече идва време за диетичните храни. Започва захранването на детето, след още няколко месеца кърмата вече няма да е основният му източник на хранителни вещества и е време за майката да се подложи на диета и да си изготви режим на хранене.
Абсолютно забранено е дояждането на бебешката храна, тъй като тя е силно калорична. Мамите е добре да хапват зеленчуци, мляко, извара, риба и месо без мазнини. Правилно е да се храните често, но в малки количества. Намалете сладките храни яжте пълнозърнест хляб, обезмаслено мляко и макарони от твърда пшеница. Отслабването ще става постепенно с 1-2 килограма месечно, но ако сте постоянни и внимателни след няколко месеца ще сте се върнали във вида си от преди бременността.

Имайте предвид, че гладуването не помага за бързото отслабване, напротив организмът се стресира и започва да трупа запаси.
Освен правилното хранене разходките също трябва да бъдат част от задължителните ежедневни занимания на майката. Те са полезни и приятни и за малкото човече.

Повече добро настроение и сила на духа са онова от което имате нужда през този етап, както и разбира се от любовта и подкрепата на татковците.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *