Какво не знаем за витамините

Оценете статията

food-vitaminsПрисъстват постоянно в менюто ни, чуваме отвсякъде за тях, а не знаме достатъчно. Знаем, че са полезни, че се съдържат в храната, знаем някои от тях за какво помагат, но въпреки това има какво да научим. Витамините са вещества, присъстващи в минимални дози в храната ни, но затова пък са жизнено необходими за организма ни и без тях той не може да съществува нормално.

Преди години, когато хората са полагали повече физически труд, те са поемали до 5 кг различна храна на ден. И от там са си набавяли необходимата доза витамини.

В наши дни физически се натоварваме по-малко, храната ни не е така разнообразна, храним се нередовно, некачествено и е нормално да не ни достигат витамините. От това пък храната не се усвоява добре, не ни достига енергия, податливи сме на болести и живеем по-кратко. Много от днешните заболявания и различни здравословни проблеми са причинени точно от недостига на витамини:

• сухотата на кожата – не­достиг на витамин С, В6, Н, А
• кожни изривания – недос­тиг на В6, РР, А
• изтощена коса – В6, Р, А
• гадене – В1,В6
• липса на апетит – А, В1, В2, В6, В12, Н
• безсъние – В6, РР
• склонност към инфекции – С,А
• раздразнителност и без­покойство – С, В1, В6, В12, РР,Н
• проблеми със зрението – А,В2,В6
• чести стомашни разстрой­ства – В12, РР, А
• честа поява на синини – Р
• кървене на венците – С, В6, РР

Трябва да се внимава с предозирането на витамините, при синтетичните това става рядко, но за тези, които получаваме от природата, с изключение на А и Б, прекомерното количества могат да доведат до натравяне. Предозирането се изразява в
сухота и сър­беж на кожата, главоболие, треска, гадене, повръщане. При хронично натравяне се появяват болки в ставите и безсъние.

vitaminsАко прекалим с употребата на моркови или сок от моркови, които съдържат много витамин А се появява жълто-оранжево оцветяване на кожата и склерата на очите. Ако това се случи един път, не е толкова опасно, но ако е постоянно може да увреди черния дроб.

С витамин В се натравят в някои случай деца, които се лекуват от рахит. При тях се наблюдава повръщане, силна жажда, спазми, повишава се кръвното, пулсът се забавя. Едно хронично натравяне може да доведе до забавяне на развитието

Затова учените съветват да се вземат витамини 5-7 дена, след това два дена да се увеличи консумацията на вода. След това да се направи почивка от 5-7 дни, без витамини и прекалена консумация на течности.

За най-важен сред витамините се смята витамин С, той ни е нужен както хляба и водата. С изключение на маймуните, морските свинчета и човека, останалите животни го синтезират в организма си.
Дневната доза от ви­тамин С (50-100 мг) се съдържа в:
– един портокал със среден размер
– половин грейпфрут
– 5 ябълки
150 г ягоди -1 порция (ок. 200-250 г) варени картофи

Ето накратко действието на всички витамини:

А – повишава съпротивляемостта към заболяванията на дихателната система, съкращава продължителността на болестите, запазва кожата, костите, косата, зъбите и венците здрави, лекува пъпки, абцеси, язви.
В1 – витаминът за „бодьр дух“ нор­мализира нервите, мускулите, сър­цето, намалява зъбобола, помага при ирилошаване.
В2 – спомага за възможността да имате деца, запазва здрава кожата, косата и ноктите, подобрява зрението и съдейства за растежа.
healthyfoodВ6 – предотвратява нервните и кожни болести, забавя стареенето, действа като естествен диуретик
В12 – участва в кръвообръщението, увеличава енергията, поддържа нервната система, повишава апетита при децата, съдейства за растежа
В15 – понижава нивото на холестерол в кръвта, възстановява след отпад­налост, предпазва от замърсявания, неутрализира желанието за консумация на алкохол и предотвратява махмурлука.
С – заздравява раните и изгарянията, понижава нивото на холестерола, предпазва от много вируси и бактерии, намалява образуването на тромби, увеличава продължителността на живота, намалява въздейдствието на алергиите
Д – помага при усвояване на калция и фосфора, действа подсилващо при заздравяване на костите и зъбите, предпазва от настинка, лекува конюктивита, съдейства за усвояването на витамин А,
Е – забавя стареенето на клетките, повишаваиздръжливостта, предпазва белите дробове, разтваря тромбите, намалява умората, заздравява изгарянията, понижава кръвното, „пази“ бременността.
F – регулира повишаването на нивото на холестерола, осигурява общото здравословно състояние, предпазва сърцето спомага за намаляване на теглото.
К – помага за правилното съсирване на кръвта, предотвратява вътрешните кръвоизливи.
Р – укрева стените на капилярите, предпазва от инфекция, лекува кървенето на венците.
РP – жизнено важен за синтеза на половите и други хормони, инсулина, за функционирането на нервната система и мозъка

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар