Фън шуи

Оценете статията

extremeДа създадеш флора, предизвикваща настроение, чувство за спокойствие, уют и щастие съвсем не е толкова трудно колкото изглежда. Следвайки древната китайска философия фън шуй, можете да изградите такова помещение, което да ви дава хармония, здраве, любов и богатство. Използвайки методите на фън шуй и подредбата на растенията, според това древно изкуство, ще засилите положителната енергия в дома си.
Подходящо за глухите коридори и ъгли, които създават ефект на мрачност и тъга и пречат на свободния приток на Чи, са окачените кашпи със стайни растения. При подбора на растенията за вашия дом трябва да имате предвид и тяхната форма, височина, цъфтящи ли са, или не, дали листата са овални, или заострени. Растенията с остри листа съдържат повече Ян (светлото, топло и мъжко начало) й са проводници на енергията Чи. Това важи и за видовете, растящи право нагоре. Растенията с овални листа пък са отражение на качеството Ин (тъмното, хладно, влажно женско начало). Това се отнася и за увивните, стелещи се и падащи надолу растения които образуват дъга или розетка.
Добре отгледаните и с вкус подредени малко на брой растения създават винаги по-голям ефект и уют. Тесните стаи също са подходящо място за растения. Видовете трябва да бъдат малки и за предпочитане с овални и изчистени форми и в пастелни тонове (ако са цъфтящи).
Споменавайки и цъфтящите растения, трябва да знаете, че те, заедно с плодоносните и като цяло едрите видове, дават повече енергия от листните. Колкото по-пищни са растенията, толкова по-голям е „енергийният облак“, който ни заобикаля. Ако сте любители на багрите, трябва да внимавате, защото някои от цветовете се „карат“ едни с други. Трябва да се съобразявате и с цветовете на интериора. В едноцветни помещения, с пастелни или черно-бели тонове, са изключително подходящи декоративните цветни видове, които създават настроение.
Също е препоръчително да не отглеждате домащни растения в центъра на помещението, на югозапад и на североизток.
Ако искате да създадете уютна атмосфера в гостната и трапезарията, където преобладава активното начало Ян, се ограничете в броя на растенията. А в трапезарията, където традиционно преобладава началото Ин, избягвайте разполагането на бодливи растения. Те пречат на хората да се отпуснат. Това помещение може да превърнете в дом за растения с плавно закръглени листа и нежно зелени фонове. Тези видове са подходящи и за спалнята, където трябва да има спокойна и умиротворяваща обстановка, Това е място за отдих и в него трябва да преобладава началото Ин – меките тонове и закръглените форми. Едрите растения в саксии и окачените кашпи, поставени в спалнята, ще освежат въздуха в стаята и ще благоприятстват за добрия ви сън. Едно растение в саксия на перваза пък ще бъде идеалното решение за
вашата кухня и разположението до прозореца ще бъде максимално комфортно за живота на растението.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар