Кое да предпочетем – интелигентния изглед с очила или удобството с лещи

Оценете статията

Налага ви се да прибавите малко диоптри към зрението си, за да го
подобрите? И сега се колебаете, кое би било по – добре за вас – с очила или контактни лещи?

При самата мисъл за очила в съзнанието ви веднага изникват само негативи – ако рамката не е елегантна те загрозяват лицето, често стъклата се запотяват, когато направите рязка смяна на температурата, ограничават страничното зрение и като цяло променят целия вид на лицето.

Вижте и ТОВА: Важните неща, които трябва да знаем при избора на контактни лещи!

И разбира се, в този ред на мисли, контактните лещи печелят предимство. Но преди да решите да си сложите лещи направете една бърза консултация с лекар и обмислете добре каквото ви каже той. Защото, докато очилата могат да се забършат, при лещите и най – миниатюрната прашинка може да предизвика дискомфорт, тогава ще трябва да я свалите и да я промиете и чак тогава да се постави отново. Да не говорим, че лещите директно докосват роговицата и могат да предизвикат редица възпаления. За да не се увредят очите трябва да спазвате няколко правила.

Най важното е, че лещите трябва да се изберат след консултация с офталмолог, а не по собствено усмотрение. Както и след внимателен преглед на очите, защото при някои заболявания е противопоказно носенето на контактни лещи.
Attractive young businesswoman

Запознайте се внимателно с инструкциите преди да поставите лещите или по добре потърсете съдействие от специалист. Първото, което трябва да научите е да ги поставяте и сваляте сами. Понякога са нужни доста усилия за това. После ще ви е нужен продължителен период от време за адаптация, в който лицето ви, очите ви, а и вие самата ще трябва да свикнат с тях.

В този случай ще трябва да се заредите с търпение и да очаквате през първите няколко дни сълзене, парене и болки в очите, докато окото се адаптира към лещата. Лещите за разлика от очилата си имат срок на годност, който в повечето случай е около година, което означава че всяка година ще трябва да се обзаведете с нови лещи и разтвор за тях.

Също така задължително се свалят преди сън. Ако ги забравите има опасност за окото от врастване на роговицата, което може да доведе до множество проблеми, в това число и пълна слепота.

Свалените лещи редовно се дезинфекцират и се съхраняват в специален разтвор. Не е възможно лещите напълно да заменят очилата, каквито и предимства да имат. Не е препоръчително да ги носите в някои случаи, като настинка и раждане.

Започнете ли да усещате дискомфорт в очите, значи е време да смените лещите. Наскоро бе проведено изследване, чиито резултати показват, че постоянното носене на контактни лещи може да доведе до тежка инфекция на очите, наречена амебен кератит, в следствие на който се получава възпаление на роговицата и евентуално може да доведе до загуба на зрението.

Причинители на този вид инфекция са вид амеби, които се срещат в питейната вода и почвата. През последните години има бум на това заболяване при носещите контактни лещи, поради все по нарастващата популярност на лещите. Едноклетъчните организми попадат в контейнерите за съхранение на лещите, когато се промият с питейна вода. А не със специалния разтвор за лещи. Водата не е в състояние на премахва тези и друго вредни микроби.

След всичко казано до тук, помислете сериозно над тези факти дали все още искате да носите лещи и да изложите очите си, този деликатен орган, на риск. Нали в крайна сметка здравето е най –важното нещо, което трябва да пазим.

Клюки.вс препоръчва и:

1 коментар to “Кое да предпочетем – интелигентния изглед с очила или удобството с лещи”

  1. Георги

    май 29. 2016

    Аз лично нося контактни лещи, но тези неща, честно, не съм ги подозирал изобщо, или поне една решителна част от тях!

Добавете коментар