От ОРИСНИКА до ПРИКАЗНИКА

Мисията ни от БЕБЕ 2000 до БЕБЕ 2009
Да насочваме общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми в България.

По традиция орисницата на БЕБЕ 2009 Румяна Нейкова ще отправи своята орисия към Последното бебе на 2009 г. От благопожеланията на Орисника очаквахме да бележим с позитивизъм съдбата на новородените през всяка от последните 10 години. Правихме го успешно и с подкрепата на медиите.

Какво се промени?
Според данните от статистиката през последните години в България на 1000 души население се раждат толкова деца, колкото на 1000 души в почти всяка страна в Европа, но качеството им на живот като цяло е далеч от претенциите и възможностите ни като европейци. Защото на всяко общество са нужни не колкото може повече деца, а повече деца, заченати и родени с шанс да получат добро отглеждане, възпитание и образование. Това е съдържанието на термина ОТГОВОРНО РОДИТЕЛСТВО или раждане на дете като осъзнато решение – плод не само на биологично-физическа зрялост, но и на духовна зрялост, социално самосъзнание и материална обезпеченост.

НСИ Раждаемост в ‰ Образование
Учащи Напуснали в %

2000 г.

9.0 ‰ 1 095 747 2.59%

2008 г.

10.2 ‰ 860 042 2.72%
Най-висока във Варна

12.6 ‰

Най-ниска

в селата в Пернишко

3.9 ‰

Мисията ни след БЕБЕ 2010
С помощта на медиите да насочим общественото внимание върху това как отглеждаме, възпитаваме и образоваме децата, които създаваме. И ако за образованието разчитаме на обществото, на кого разчитаме за възпитанието на децата си?

ПРИКАЗКИ ЗА БЕБЕ 2010

Детето започва да слуша приказки на около година и половина. Установено е, че когато порасне, човек се стреми да осъществи жизнения сценарий на любимия си приказен герой. Всяко житейско разочарование е разминаване на приказните очаквания с реалността. От хилядолетия насам по всички краища на света чрез приказките човек разказва за нещата, които най-много го вълнуват, огорчават, плашат, т.е. за своите лични проблеми. С помощта на приказните герои и вълшебствата той предава на другите представата си за околния свят, критериите си за добро и зло и опита си да търси и намира изход от реалните проблеми.

До края на 18-и век приказки са разказвани не само на децата, но и на възрастните. Защото в приказките винаги се намира изход от проблемната ситуация, а ощетеният или онеправданият герой накрая се трансформира в силна, успяваща и самореализираща се личност.

Човекът, който разказва приказки, се нарича ПРИКАЗНИК

Каним всеки, който има желание, да измисли и да разкаже своята приказка на БЕБЕ 2010 и така да предаде своя житейски опит на Първото и на Последното бебе, родени в България през 2010 г.

Най-добрите 12 приказки на 2010 година ще издадем в съвременен сборник на мъдростта на един народ, който ще завещаем като наследство за поколения напред.

Повече информация как да създадете своята приказка можете да прочетете на адрес www.9m-bg.com след раждането на БЕБЕ 2010.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *