Помогнете на белите кръвни телца

Оценете статията

Редовното спортуване спира процеса на стареене на клетките, според учени от Германия. Проучването е било публикувано в Circulation, и посочва, че хората, които дълго време са се занимавали с постоянна физическа активност, имат много по-дълги толомери, т.е. връхчета на хромозомите, в белите кръвни клетки, сравнени с тези, които са здрави и не пушат, но и не спортуват редовно. Процесът на делене на клетките продължава до този момент, в който теломерите станат вече толкова къси, че не могат да създават повече нови клетки. И точно тогава започва и остаряването, което води всичките си последици със себе си. Мускулната сила намалява и накрая се загубва, еластичност на кожата, зрението отслабва, както и слуха и умствените способности.
Учени сравнили дължината на теломерите при хора, които спортуват редовно /активни такива около двадесетгодишни и бивши – около 51 години, които за една седмица пробягват около 70-80 км./ и такива доброволци, които се упражняват не повече от час седмично.
Резултатите показали, че освен по-бавен пулс, което е признак за добро състояние на сърцето, атлетите имали и по-ниско кръвно налягане, ИТМ и холестерол, но и много по-дълги теломери, сравнени с тези на контролната група. Това показва, че физическото натоварване има антиейджинг ефект.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар