Женски тегоби – за пролапса

Женски тегоби – за пролапса
1 (20%) 1 vote

Макар и да ви звучи страшна, тази болест в действителност е абсолютно лечима, особено ако се хване в начален стадий. Но всеки трябва сам да се мобилизира, за да си помогне – например физическите упражнения са едно много добро лечение, както и профилактика всъщност, защото така се заздравят тазовите мускули.

Много хора обаче, особено с нашият български манталитет, смятат че не е прието да се говори за заболяванията, които ги тормозят, особено ако това са болести от полов характер. Но има една гинекологична патология, която кара жените да я помнят постоянно, което е повод обаче не само за физически, но и за психически страдания.

Много често, когато една жена се разболее от нещо на половите органи, тя става неуверена в себе си, затваря се, не обича да общува и в голям процент се намалява дори трудоспособността й. Независимо от всички изброени фактори обаче, не всяка жена ще се реши да разкаже за своя проблем даже пред лекар-гинеколог.

Става въпрос за пролапс на гениталиите – болест, която е известна още от времето на Хипократ. До наши дни тази болест си остава една от най-разпространените болести. Най-честите симптоми при тази болест, са заради смъкване на стените на влагалището и матката, е неконтролируемото изпускане или дори уриниране при такива състояния като смях, кашлица, кихане, скокове или пък вдигане на нещо тежко. В тези случаи може да се получи изпускане на газове и дори екскременти.  Лекарите казват, че пролапса на гениталиите в миналото се е считал за заболяване на възрастните жени, но днес се среща често и при много млади. Статистиката дава обезпокояващи данни: заболяването бива диагностицирано от лекарите при всяка десета жена до 30 години; при 40% от жените във възрастовият диапазон 30-45 години и при всяка втора жена в по-напреднала възраст.

Това отпускане и изпадане на влагалището и матката се случва поради това, че мускулите на таза и маточните органи, не са способни да останат в обичайното си положение. Дори и най-малкото физическо натоварване на жената, което предизвиква свиване на мускулите на корема, диафрагмата или пък мускулите на таза, предизвиква повишаване на налягането в корема и тогава вътрешните полови органи се отпускат надолу.

В много по-тежки случаи може да стане така, че шийката на матката и даже и самата матка да слязат до нивото на входа на влагалището, а даже и да излязат извън неговите предели.

Първоначално жената може дори да не подозира за наличието на този проблем и едва, когато се подложи на преглед при гинеколог за първи път да чуе диагнозата. Самият процес на смъкване на вътрешните полови органи не е моментен, а всичко се е случвало постепенно с месеци и дори години наред. Като цяло има прогресиращ характер. Ако не се лекува, пролапса на гениталиите не само, че няма да изчезне, но има опасност да стане още по-силно изразено и тежко.

Болки и тежест в долната част на корема

Много от жените, които страдат от пролапс на гениталиите, често изпитват и болки в долната част на корема, някакво чувство за чуждо тяло между краката си, дискомфорт и болезнено усещане при ходене. А по време на полов акт болките са почти гарантирани – всяка втора жена ги изпитва.

Тръгне ли да се отпуска надолу, матката влече след себе си и близките до нея пикочен мехур и правото черво, което може да доведе до проблеми и в тяхното функциониране. Голям процент от болните – 70% се оплакват, че прекалено често уринират и не са способно да “стискат”. Всяка трета жена пък се оплаква от невъзможност да задържа газове и екскременти.

И до днес медицината продължава да търси обяснение за това как действа и защо тази болест, но не съществува единна теория.

Преди време това заболяване се е свързвало с тежък физически труд, но днес това не е така. Все по-малко жени полагат тежък физически труд и все пак патологията не изчезва. Учените вече се замислят и за ролята на бременността и раждането, защото се оказва, че болните от това заболяване имат поне по едно раждане. Наличните усложнения по време на раждане, разкъсвания или пък раждане на по-едро бебе, увеличават с пъти риска от развитието на това заболяване. А при жените, които не са раждали, главна роля за развитието на това заболяване играе дефектът при строежа на съединителната тъкан, от която се състоят сухожилията, които пък задържат матката в нормално положение.

Не на последно място съществува и генетична обремененост. Рискът от появата на пролапс на гениталиите се увеличава, ако в семейството майката или бабата са страдали от това.

Лечението

В началният стадий на заболяването то може да се преодолее даже и само с физически упражнения, които да укрепят мускулите на таза. В някои по-спешни случаи може да помогнат и специалните влагалищни пръстени, които да придържат половите органи. Но преди всичко хирургичната намеса се счита за най-ефективният начин на лечение. След което се връща нормалният активен живот на жената.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар