Каква е тайната на дълголетието на тибетците

Оценете статията

Международен състав от учени от Китай, САЩ и Ирландия са си поставили за цел да изяснят загадката с дълголетието на жителите на Тибет. Те направи изследване на ДНК-то на тибетски жители и са забелязали, че има особен участък от генома на жителите на Тибет.

Един от учените споделя, че е известно, че хората, които живеят в планините, нямат проблем с ниския процент на кислорода във въздуха. Но досега учените не са имали шанса да разберат от какво е било предизвикано това явление, което може да се определи и като привикване. Сега, след като са направили изследване на генома на тибетските жители, те са открили, че всъщност хората са успели да се приспособят на генетично ниво, генетичния им код е доста изменен в сравнение с хората, които живеят в равнините.

Участъкът от ДНК веригата, който е изменен, позволява да се намали съдържанието на хемоглобина в кръвта на тибетските жители, което пък кара организма на човека да иска по-малко кислород за нормалното си функциониране. С това и учените свързват и дълголетието на тибетците. Те казват, че заради това, че организма потреблява по-малко кислород, това води до по-бавни окислителни процеси в тялото. И това забавя износването на организма, водейки до невероятни възрастови рекорди.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар