Майки, не правете от синовете си чудовища!

Възпитанието в първите години прави от момчето мъж или от момчето – бебе, твърдят някои психолози. Затова мама трябва да подхожда особено деликатно откъм родителски грижи и да не бъде нито прекалено строга, нито твърде да глези момченцето. Както наскоро писахме в Мамита-бг, прекалената майчина обич и грижи могат да превърнат момчето в мамино синче, когато порасне.

„Обратната страна на монетата” обаче е да направите от сина си чудовище. Строгото възпитание може да причини фобии на вашето дете, независимо от пола. Научно доказано е, че когато родителите са прекалено взискателни към подрастващите, у децата се поражда перманентен страх. Те имат неспокоен сън, а на по-късен етап дори могат да се появяват неврологични заболявания.

Според родните психолози пък склонността на българския мъж към насилие се дължи именно на ранното възпитание. Когато детето гледа вкъщи как мама и тате се бият, е съвсем естествено един ден и то да вдигне ръка на жената до себе си. Когато майката постоянно се кара на малкия си син и е прекалено строга и неотстъпчива, детето трупа гняв в себе си. Докато един ден не се превърне в чудовище.

В България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие,

защото нейният съпруг някога е бил жертва на хладното и педантично отношение на родителите си. Границата между разглезването на сина и прекалената строгост е много тънка. Всяка майка трябва за себе си да намери златната среда. За да не се превърне нейното малко ангелче един ден в поредното чудовище.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *