Как да съчетаем бизнеса с майчинството?

Вече не живеем в Средновековието. В XXI век да си еманципирана жена е толкова често срещано, че самото определение „еманципирана” вече придобива друг характер. Особено пък що се отнася за България, женското съсловие у нас отдавна вече съчетава домакинството, майчинството и работата. Българската майка е една от най-всеотдайните, способните и „обиграните” по отношение на раздвояване и разтрояване в задълженията си.

Колкото и да сме опитни и изпечени обаче, и ние, работещите майки имаме нужда от помощ, както всеки Супермен си има сайдкик. Този помощник в семейството трябва да е мъжът, но за съжаление, родните представители на силния пол понякога са доста мързеливи и неотзивчиви.

Именно в мъжа до вас се крие разковничето на перфектната бизнес-мама – чудесна майка и изряден служител. Ако таткото не помага в грижите с детето, в домакинските задължения и оставя всичко на вас, почти невъзможно е да сте пълноценна в професията си. Максимата, че зад всеки успял мъж стои една силна жена, важи с пълна сила и за успелите бизнес дами. Ако обаче не усещате подкрепа у мъжа си, рано или късно ще започнете да се проваляте в едно от начинанията. Най-често това се случва в работата, разбира се – майчинството винаги е на преден план. Когато таткото не помага вкъщи, той заема ролята на още едно дете в семейството.

Затова ако искате пълноценно да съчетавате бизнеса с майчинството и това да ви доставя удоволствие, а не да ви натоварва психически, просто говорете! Говорете със съпруга си и му обяснете колко важно за вас е да сте добра в работата си, а не просто домакиня. Помолете го да ви съдейства в домашните задължения и в отглеждането на бебето. Разпределете си задачите вкъщи така, че никой да не се чувства „прецакан”. Ще видите каква мотивация, сили и самочувствие ще ви даде помощта на мъжа ви.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *