Покажете на вашия ученик колко струва

Едно от най-важните неща в човешкото развитие е самооценката. Децата започват сами да се оценяват още от тригодишна възраст, когато проявяват самоинициатива, казвайки „Аз сам!”. Те вече знаят собствените си възможности и са уверени в това, което могат. Ако родителите не помогнат на своето дете правилно да направи самооценка за себе си, това може да се отрази след време на самочувствието му.

В училище още от първи клас поставят оценки на децата, което макар и някои да смятат за твърде рано, е правилно. Те трябва да знаят дали се справят добре или не. Няма нищо трагично в това детето да се прибере с Двойка или от началото да има по-слаб успех. Проблемът идва, когато ученикът се примири с това и сам започне да се оценява ниско – „Толкова мога, толкова заслужавам”. Това е напълно погрешно и именно тук трябва вие да се намесите, като покажете на детето си, че в него има много потенциал.

За целта помислете кой предмет е най-приятен на детето, коя област го интересува най-много. Дали това ще е Математика или Литература, Рисуване или Физкултура, няма значение. Винаги можете да проявите креативност и да свържете Литературата с Физическото възпитание. Така ще помогнете да детето по-лесно да възприеме трудния предмет.

Другият метод, който трябва да използвате при самооценката на ученика, е анализирането. Помогнете на детето само да разбере „колко струва”. Нека ученикът сам оцени работата си – дали ще си даде по-висока или по-ниска оценка от тази на учителя и защо. Ако е получил Петица, знае ли какво не му е достигнало? А ако има Двойка, разбира ли какви са грешките или просто осъзнава, че някъде е сгрешил? Помогнете на детето само да разбере с какво е заслужило тази Шестица и какво не му достига за по-висока оценка.

И най-важното нещо – когато показвате на ученика „колко струва”, не забравяйте постоянно да го поощрявате, да му показвате, че се гордеете с него и го обичате. А когато трябва, не скривайте и разочарованието си.

Ето какво се случва, когато учениците не знаят „колко струват“:

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *