Пет задължителни правила за смяна на пелени (ВИДЕО)

Тук няма да ви даваме уроци за смяна на пелените. Всяка майка е наясно как става цялата процедура, още преди малкото бебче да се е показало на бял свят. Освен това, за щастие в интернет има много видео клипчета на тази тема. (Вижте ТУК) Има обаче едни пет задължителни права в тази „наука” – някои от тях може би са ви познати, но други не са толкова популярни.

1. Никога не оставяй бебето без надзор

Може би е излишно да споменаваме това правило – всяка майка знае, че трябва да държи бебето си постоянно под око. Особено ако е нависоко – докато му сменяте пелените, бебчо лесно може да се претърколи и да падне.

2. Специален кът

Трябва да определите специален кът и там да е единственото място, където ще сменяте пелените на бебето. Това правило не е много разпространено сред българските майки и не всеки го спазва. Въпреки това обаче то е много важно като част от хигиената за вашето бебе. Хубаво е да купите дюшече за сменяне на пелени, където да поставяте бебчо, докато го „обработвате”. В този кът трябва да се намират и всички необходими аксесоари покрай сменянето – пелени, мокри кърпички, кремчета, бебешки лосиони и прочие.

3. Не прави “отвратени” физиономии

Много родители обаче ги правят. Дори и на шега не трябва да показвате на малчугана, че изпитвате неприязън, пък било то към съдържимото в пелените му. Сменянето на пеленките трябва е много личен и съкровен момент, а не неприятен и нежелан.

4. Кремче за подсичане

Кремчето за подсичане също е от съществено значение и задължително правило. Пелената може да протърка нежната кожа на бебчето и да се образуват малки червени пъпчици. Ако не се вземат съответните мерки обаче, проблемът може да стане сериозен.

5. Хигиена, хигиена и пак хигиена!

И накрая, но не на последно място, е правилото на хигиената. Винаги трябва да използвате мокри кърпични и старателно да почиствате бебешкото дупе и гениталните области. При момиченцата почистването става отпред назад.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *