Проблем ли е астигматизмът при децата?

Какво представлява астигматизмът при децата?

Състоянието на неправилната извивка на предната повърхност на окото, наречена роговица, е известна в медицината като астигматизъм. Това не е болест, а вид грешка на рефракцията( пречупване на светлината), което се дължи на нарушения на формата на роговицата.

Астигматизмът предизвиква нарушения при фокусирането на отразените светлинни лъчи в окото. Често се съпътства от късогледство или далекогледство. Всеки може да развие астигматизъм.

Симптоми на астигматизъм при деца:

• Изкривено или замъглено зрение независимо от отдалечеността на обектите;
• Възможно е децата да извъртат или накланят глава, за да виждат по-ясно;
• Невъзможност за виждане както на близки така и на далечни обекти;
• Дразнене и умора на очите;
• Трудно фокусиране върху напечатани думи или редове.

Причини за детския астигматизъм

Нормално окото има сферична форма. Роговицата е с еднакви извивки във всички равнини. Светлината навлизаща в роговицата се фокусира еднакво във всички посоки. Пречупва се равномерно и затова ние получаваме ясен образ.

Промяна във формата на роговицата води до астигматизъм. Роговицата приема форма на футболна топка или задната част на лъжица. Когато светлината навлезе в роговицата, се пречупва в определена посока, и формира образ само на част от обекта в дадения момент. Независимо от отдалечеността на обектите техният образ е замъглен и неясен.
Астигматизмът се предава по наследство, но може да се появи в резултат на травма на окото или операция.

Лечение на детския астигматизъм

Степента на развитие на астигматизма и наличието на други очни заболявания определя метода на лечение – лещи или не. Ако астигматизмът е в лека форма и няма късогледство или далекогледство, няма нужда от корекционни лещи.Те се препоръчват при деца с главоболие, умора на очите, изкривено или замъглено зрение.

При открит астигматизъм, далекогледство или късогледство у децата, се препоръчват редовни упражнения с тренажор за очи. Тренажорът за очи тренира очните мускули и забавя процеса на влошаване на зрението, а в чести случаи води и до неговото възстановяване.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *