Как да преодолеем страха от първото бебе?

Всяка майка има страхове относно детето си – колкото по-голямо става, толкова по-големи са и проблемите. Често обаче се наблюдава и обратнопропорционалната зависимост – колкото по-малко е детето, толкова по-големи са страховете на родителите. Особено при първата рожба, когато майката няма опит, е нормалното майката да изпитва хиляди притеснения и колебания за това дали ще се справи. Суетнята на роднините около новороденото още повече усложнява обстановката. Затова ви предлагаме няколко съвета, които биха ви помогнали да се справите по-лесно със страха от майчинството.

По-полека със съветите

Не приемайте всичко, което ви казват близки и роднини, за чиста монета. Понякога те не говорят от личен опит, а дават акъл за нещо, което са дочули оттук-оттам. Това е много погрешно. Хубаво е да се вслушвате в съветите на препатилите вече, но се доверете и на собствените си инстинкти.

Вашето бебе не трябва да е като другите бебета

Това, че бебето на комшийката през първия месец е наддало с 0,5 г, а вашето – само с 0,3, не е основание да се притеснявате. Човешкият организъм е различен при всеки, не може да поставим всички бебета под общ знаменател. Давайте го по-спокойно!

Не се вманиачавайте!

Глупаво е да перете бебешките дрешки на ръка, вместо в пералнята. Има си специализирани детски прахове, които са напълно достатъчна мярка за хигиена. Няма да се износят, ако ползвате машината – пък е няма да ги използвате дълго време, бебето все пак расте.

Не се вманиачавайте и в чистенето, стерилната среда дори може да навреди на детето. Стафилококите например обожават стерилните помещения. Престараването вреди и на вас. Това са излишни страхове.

Превърнете страха в удоволствие

Вместо да се косите, че детето стои прекалено дълго на гърдата ви и не иска да суче, помислете от хубавата страна. Кърменето е много интимен момент между майката и бебето, насладете му се. Пуснете си успокояваща музика, отпуснете се, когато и вие сте спокойна, бебето само ще поиска да суче.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *