Защо новородените бебета изглеждат страшнички?!

„Бебето още не прилича на човек”, „Толкова е дребно, като парче месо” – това са едни от най-честите реплики на изумени „очевидци” на новородено. Особено ако за пръв път през живота си виждат „новоизлюпено” бебе. За майката също е стрес, тъй като това е нещо непознато за нея – по списанията бебетата винаги са пухкави и сладки, докато новороденото е едно несъвършено съвършенство. Именно тези несъвършенства обаче понякога тревожат мамите. Нормално е в първите месеци да се чувствате като Червената шапчица, която питала Кумчо Вълчо: „А защо са ти толкова големи пръстите”, „Защо ти е сив цвета на кожата”, „Защо ти е толкова голяма устата…”. Наистина защо новородените бебета изглеждат странно?

А защо ти е такава главичката?

Не се шашкайте от неправилната форма на главата на вашето бебето. Нормално е при самото раждане родовият канал да е притиснал главичката му. Тъй като костите и черепът на бебето са още меки, те лесно менят формата си. Дори през самия „престой” на малкото в корема на майката формата на черепа се деформира в зависимост от позата, която е заело. До няколко дни след раждането и това се оправя.

А какво е това меко нещо отгоре?

Още в първите дни след раждането ще забележите, че бебето има две меки и „туптящи” области върху главичката. Повечето майки са подготвени и знаят, че това е фонтанелата на бебето. В тази част костите на черепа все още не са се съединили – по този начин се улеснява растежът на мозъка на вашето бебе. Ще свикнете с фонтанелата, тъй като тя ще бъде там в близката година-година и половина.

А защо са ти толкова изпъкнали очите?

След раждането вашето новородено може да изглежда ле-е-е-ко… сплескано. Това също е съвсем нормално, предвид че е стояло на толкова тясно място месеци наред. Нослето може да е леко изкривено, ушичките да са прегънати, а очите да са изпъкнали. Все пак по време на раждането бебето е изтърпяло невероятен натиск.

А защо ти е побеляла кожата?

Не очаквайте бебето да има пухкава, съвършено гладка кожа. То все пак е новородено. Горният слой се лющи и това е напълно нормално. Мъничето може да има и червени петна около очите, които също не бива да ви притесняват. Те са причинени от множеството капиляри на нежните места и с времето изчезват. Може да забележите и мъх по кожата на цялото тяло, по гръбчето, по лицето. Той сам ще падне след няколко седмици.

Всичко това не бива да ви плаши, а да ви радва, затова че си имате едно здраво и красиво съвършено несъвършенство.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *