Вижте кой е един от най-успешните методи за възпитание на детето

Как да подходя във възпитанието на детето си? Правилно ли постъпвам, като следвам тези похвати? Има ли по-лесен и ефективен начин да науча детето как да се справя с трудностите в живота? Всяка майка си задава тези въпроси, докато детето й расте. Искаме да сме му максимално от помощ, но понякога възпитанието затруднява дори педагозите.

Един от най-препоръчваните и съвременни подходи при отглеждането на децата е методът на Монтесори. В основата му са залегнали житейските уроци и срещите с предизвикателствата на живота още от ранна детска възраст.

Как става това?

Започва се още от детската градина, когато вместо децата да се разпределят по възрастови групи, се организират смесени такива. Малчуганите ежедневно си комуникират с по-големи и по-малки деца, като в една група се събират хлапета от 3 до 6 години. Оформя се среда, близка до житейската, до реалната, където хората са на различна възраст и споделят различни интереси. Някои детски градини вече предлагат този метод на възпитание, където децата се третират като отделни личности с различни желания и потребности.

Методът Монтесори дава пълна свобода на децата – без насилие върху емоциите и желанията. Те правят това, което искат, и сами откриват какво ги вълнува. По този начин най-лесно се отключват заложбите у детето.

Особено на Запад методът на Монтесори е много популярен и се счита за един от най-добрите и успешни подходи. Той е на името на д-р Мария Монтесори, която проявявала особен интерес към възпитанието на децата. Нейна била идеята училищната стая да бъде устроена така, че максимално да се доближава до заобикалящата среда на детето.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *