Скучаете ли, мами? Заемете се с декупажа!

Мамите често скучаят, особено по време на бременност. Някои хващат куките, други започват да шият гоблени, трети пък залагат на приложното изкуство декупаж. С каквото и да се захванете, няма да сбъркате и винаги ще ви бъде от полза. Декупажът обаче доказано грабва вниманието на бременните, а плодът на вашия труд може да е идеална добавка към интериора у дома.

Декупажът е китайско изкуство, но е много широко разпространено по целия свят. Някои психолози дори го препоръчват при депресивни разстройства. Декупажът е вид апликиране – най-често се изрязва хартия, която се залепя на даден предмет, за да го украси. Мотивите се прикрепят, например, към стари вещи, като по този начин се освежава видът им. Изрезки може да залепите върху вази, чаши, шкафчета, гардероб или каквато и да било техника. Практически всеки предмет вкъщи е подходящ за декупаж.

Изкуството има много разновидности и техники и макар да не звучи сложно, всъщност изисква практика и търпение, за да се получи нещо наистина красиво и оригинално. Именно затова някои обобщават декупажа, като „изкуството да съживиш обикновения предмет”.

Основните необходими материали за декупаж са акрилните бои, лепилото, лакът и четката. Когато задобреете, можете да експериментирате с различните видове бои – мраморни, седефени и прочие.

Най-разпространена е салфетна техника. При този вид декупаж се използват мотиви от салфетка, които се прикрепят към избрания от вас предмет за декориране. Важен момент при декупажа е да сте положили основа, като е най-добре тя да бъде бяла, за да изпъкват вашите апликации.

Чрез декупажното изкуство можете да съживите не само предметите, но и целия си дом.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *