Как да намалим газовете на кърмачето?

Това, че вашето бебе има газове, не бива да ви стряска, защото те са нещо нормално и дори здравословно. Ако обаче те са прекалено чести, това започва да вреди на кърмачето. Газовете са съпроводени с болка, те са в следствие и от стомашни колики, а могат да предизвикат и появата на ретроградна перисталтика.

Защо се получава така?

Единствената храна на кърмачетата в ранна възраст е майчиното мляко. То е добре снабдено с лактоза, която се разгражда от организма на бебето с помощта на ензима лактаза. Така лактозата най-лесно се усвоява. Ако обаче в организма има недостиг на ензима, лактазата не може да се разгради. Именно това причинява газовете при кърмачето. Бебето започва да плаче неистово, появяват се и колики и следват още куп други проблеми.

Ако пък използвате адаптирани млека, а не естествена кърма, вероятността бебето ви да страда от газове е още по-голяма.

Какво е решението?

„Полегнал тигър”

Всички тези проблеми могат да се избегнат, като организмът на бебето бъде снабден с ензима лактаза. Можете да го добавяте на капки към млякото на кърмачето. Лактаза ще облекчи и коликите, както и болката.

Има и друг вариант за справяне с газовете и коликите. Методът е „бабешки”, но в повечето случаи майките казват, че върши чудеса. Бебето се поставя в поза „Полегнал тигър” (виж снимката вдясно) – така, че ръчичките и краченцата му да висят, а само торсът и главичката да са върху ръката ви. Така детето скоро ще спре да плаче, коремчето ще се успокои и газовете ще изчезнат.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *