Не пропускайте имунизацията против морбили

Оценете статията

Морбили (брусница, дребна шарка) е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от вирус, който е силно заразен, затова инфекцията се предава доста лесно от човек на човек по въздушно-капков път, подобно на грипа. Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система.

Най-често се разболяват неимунизираните деца между 2 и 10 години, но заболяването може да засегне и хора от всякакви възрасти. Инкубационният период е 10-14 дни от момента на заразяването. Болният е заразен 1 -2 дни преди изявата на шарката до изчезването на обривите. Заболяването започва с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване на очите, дразнене от светлина. След 2-4 дни в устата (по вътрешната страна на бузите) се появяват т. нар. петна на Коплик -лигавицата изглежда като напръскана с вар. Обривът избива 3-5 дни след появата на първите симптоми, като започва зад ушите, отстрани на врата и се разпространява по цялото тяло. Съставен е от малки неправилни червени пъпчици, които нарастват на големина и показват тенденция към сливане. Те бързо се разпространяват (в рамките на 1-2 дни) по тялото и крайниците (като същевременно започват да избледняват по лицето). Много характерен за морбили е бледият триъгълник около устата и носа на фона на типичното зачервено лице на болния. Съществуват и нетипични форми на морбили, с коремна болка, подуване на ръцете и ходилата.

Няма специфично лечение за морбили. Лекарите изписват медикаменти за облекчаване на симптомите – високата температура, хрема, кашлица и т.н. До спадането на температурата се пие голямо количество топли течности. Храненето трябва да е пълноценно. При деца и възрастни с отслабена имунна система могат да настъпят усложнения: пневмония, отит, енцефалит и др. У преболедувалите се изгражда траен имунитет. Срещу морбили съществува и естествен имунитет -бебетата на майки, прекарали морбили, имат пасивна защита, предадена от майката, която трае до края на първата година.

Най-добрата профилактика на заболяването е имунизацията. Ваксинирането е включено в Националния имунизационен календар на страната като задължително. Изключение правят само децата с вроден имунен дефицит (родени с имунна система, неспособна да се бори с инфекции), подложените на лъчелечение или химиолечение заради ракови заболявания и провеждащите дългосрочна терапия с кортикостероиди. Тази ваксинация не е препоръчителна и при деца с тежки алергични реакции към яйца или към лекарството неомицин. Ваксината не се прилага на бременни жени, имунизацията може да се направи след раждането.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар