11 ноември – Свети Мина, Свети Виктор, Света Стефанида

Оценете статията

На 11 ноември, българската православна църква почита паметта на светиите и мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий.
Войник в Египет е бил Св. Мина. За своята вяра в християнския бог той бил посечен с меч през 296 година при Диоклетиан и Максимиан.
Св. Виктор също е бил войник и изтърпял мъчения за своята вяра при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Млада християнка на име Стефанида присъствала на неговите мъчения била свидетел и на слизащите от небето светли венци.

Св. Викентий бил дякон.

На този ден трябва да почерпят всички, които са кръстени с имената: Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

Главно на 11 ноември народът ни празнува подвизите на Св. Мина. В представите на хората той е бил господар на вълците, които пускал и прибирал. Празникът на Св. Мина бележи средата на Вълчите празници, както се знаят. Това са дните от Архангеловден до Коледни Заговезни. Това са дните, в които вълците бесуват, според нашите предци. Старите хора вярват, че след Вълчите празници идват най-дългите нощи.
Според старите поверия, от 11 ноември започва да върлува страховитата Мрата, ето защо след тази дата хората избягвали да излизат по тъмно.

В началото на този месец изтичали последните дни, през които нашите деди са си позволявали да правят нещо късно вечер – да излизат, да играят хоро по тъмно, да се срещат с любимите хора по тъмно. Тогава се завършват и различни довършителни работи, като например ремонти, поправяли се огради, запушвали се и процепи в стените и дуварите, през които се вярвало, че се вмъквали тенци, караконджоли и други зли сили.

Мрата според вярванията на нашите предци била едра, черна кокошка с изключително големи очи и криле. Нейната задача била да обикаля по села и паланки и да събира обречените души, които трябвало да отнесе на Оня свят. И за да се отърват от нея, хората принасяли на този ден в жертва пиле, или правели “мратиняк”.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар