Майки, кърмете и за болестите забравете!

Кърменето помага не само на бебето, но и на майката. Знаем, че колкото повече мама храни бебчо с естествената си, толкова по-здраво ще бъде детето. Научно доказано е обаче, че кърменето се отразява изключително добре и за самата майка. Освен че я предпазва от редица болести, то се отразява добре и на семейния бюджет.

Кои болести „гони” кърменето?

Рак на гърдата

На първо място кърменето предпазва от рак на гърдата. Множество изследвания са доказали, че колкото по-дълго една майка кърми, толкова по-малък е рискът да заболее от рак на гърдата. До 25% е по-малка вероятността кърмила жена да се разболее от тази коварна болест.

Рак на матката, на яйчниците

Рискът от рак на детеродните органи също намалява, ако майката кърми. Това се обяснява със занижените нива на естроген.

Депресия

Следродилната депресия е често срещано заболяване при майките, особено при тези, които не кърмят. Кърменето се отразява много добре на жените в депресия, а и предпазва от други емоционални проблеми. То успокоява, дава самочувствие на майката и е естествен транквилант.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло също може да бъде заболяване или пък следствие от такова. Научно доказано е, че жените, които кърмят по-дълго, много по-бързо възстановяват теглото си преди раждането. Нещо повече – някои майки успяват да отслабнат значително повече.

Освен да предпазва майката от болести, кърменето има и още един плюс. Отразява се „здравословно” и на семейния бюджет не само защото не се налага да давате пари за адаптирани млека. Хранителният режим, който трябва да спазва кърмачката, винаги излиза по-евтино.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *