Кога да убием Дядо Коледа?

Кога трябва да кажем на нашия малчуган, че Дядо Коледа не съществува, а човекът с бялата брада и големият чувал е… дядо му по майчина линия? И изобщо трябва ли да го правим? Случаят с Дядо Коледа е доста деликатен – много родители смятат, че децата не бива да научават голата истина, защото се травмират. Други пък са на мнение, че мъничетата не трябва да бъдат лъгани, а трябва още от самото начало да знаят, че добрият белобрад старец е само един търговски трик. И все пак – ако детето ни вярва в него, кога идва денят, в който да убием Дядо Коледа?

Децата трябва да се подготвят постепенно за този съдбовен момент, но не бива да ги залъгваме вечно. Имайте предвид, че когато тръгнат на училище, положението може да стане тежко. Много от учениците вече ще знаят истината и ще възприемат детето ви за наивно, ако то още вярва в Дядо Коледа. Ще започнат да му се подиграват, да го обиждат. Едва ли искате вашият малчуган да научи по този начин истината. Затова кажете му вие!

Постепенно го подготвяйте с деликатни разговори, още докато е в детската градина. 5 – 6-годишната възраст е най-подходяща за развенчаване на митовете. Но не бъдете крайни, а оставете една малка „вратичка” към въображението на вашето дете. Разкажете му някои от най-правдоподобните легенди на Дядо Коледа или гледайте заедно някой от забавните игрални филми като „Коледата невъзможна”. Кажете на малчугана, че човек сам избира в какво да вярва и макар не този Дядо Коледа да му носи подаръците всяка година, истинският белобрадия старец може би съществува… някъде там.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *