Кой пише сценария на живота – родителите или децата?

Животът на всеки човек е като пиеса, като филм – с актьори и актриси, с второстепенни герои и сцени. Разбира се, главният герой сме самите ние, а мястото на действието се мени според ситуацията. Стартът на прожекцията е с раждането, а краят на филма идва… с нашата смърт. И не можем да не се запитаме кой е сценаристът на нашия живот.

Според някои психолози ние сами градим съдбата си, сами избираме как ще развие действието. В наши ръце също остава и изборът на жанра – дали ще живеем в комедия, трилър или вечна драма. Много хора смятат, че характерът на човек не зависи толкова от гена му или от начина на отглеждане от родителите, а от самите нас. От това как ние, като отделен индивид и личност, ще подредим живота си и ценностната си система.

Съвсем на противоположно мнение са тези, които смятат родителите си за сценаристи на собствения им живот. Някои психолози също са на мнение, че всичко може да бъде обяснено с детството. Още от самото раждане родителите започват да пишат сценария на своето дете – с какво да се храни, как да се облича, в кое училище да учи след време. Някои родители стигат и по-далеч като включват в сюжета и с кои приятели да се среща детето им, а забраняват други „персонажи” от обкръжението.

Това обаче в много случаи е задушаващо и нерядко изгражда слабохарактерни личности, без собствена вола и амбиции. Затова родителите, които настояват да бъдат сценаристи, трябва да са много внимателни, пишейки сюжета.

В крайна сметка – човек сам определя как да живее. Децата могат да изберат да не се подчинят на родителя и сами да пишат сценария на своя живот. Може би всичко си зависи от самите нас…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *