Първото влюбване на детето е в куклата

Любовта на малчуганите към куклите е много силна, първото влюбване на детето е в куклата. Дори то да не разбира театъра, заобичва героите, заобичва куклите от сцената. С тези думи куклената актриса Диана Цолевска се обръща към всички родители да насърчават децата си да ходят все по-често на куклен театър.

В днешно време мама и татко имат куп грижи и проблеми и често пренебрегват възпитанието на културни ценности у подрастващите. А понякога детето иска толкова малко и има нужда само от едно – кукла.

Диана Цолевска

Магията на куклите е толкова силна, че просто няма как да не се влюбиш в тях, продължава Диана Цолевска. Тя е на сцената вече 20 години и наблюдава децата, техните реакции при вида на определени герои, техните любими приказки, и твърди, че детската публика е адски харизматична. Реакциите на детето, докато слуша любимата си приказка и гледа своя обичан герой, е неподправена и непринудена.

Кукленият театър не е само за деца, той е и за възрастни, а и за възрастни деца. Малчуганите възприемат приказката като големи хора и понякога гледат на живота много по-сериозно от възрастните. Именно затова и кукловодите не се вдетиняват в ролите си, а ги играят като големи хора. Едно дете няма да погледне на Снежната кралица по детински, а ще я възприеме като възрастен човек с всичките й лоши и добри качества. Неслучайно Андерсен е създал един толкова дълбок образ в лицето на Снежната кралица – той е знаел, че децата ще погледнат на нея зряло, а за някои от тях тя ще стане първата детска любов.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *