5 начина да създадете здравословни навици у детето си

Създаване на здравословна обстановка у дома е една от най-важните стъпки,

които можете да предприемете, за да гарантирате здравето на Вашето дете и неговата пълноценна детска кухня.

За да започнете това начинание, направете интелигентен избор на храна и помогнете на Вашето дете да развие положително отношение към здравословната храна. Вашите деца ще се повлияят от вашия пример. Ето топ 5 съвета как да накарате децата си да ядат здравословна храна, които са изпробвани и работят.

Дръжте здравословна храна под ръка. Децата ще ядат това, което е лесно достъпно и го виждат. Добра идея е да съхранявате плодове в купа на масата, а не заровени сред многото други продукти в задната част на хладилника си. Освен това е добре сами да взимате по една ябълка за собствената си закуска. „Вашите действия крещят по-силно, отколкото всичко, което някога ще им кажете“, казват специалисти. Не забравяйте, че Вашето дете може да избира само храни, които ги има в запас в къщата.

Не ограничавайте храната. Ограничаването на храната увеличава риска детето Ви да развие хранителни разстройства, като анорексия или булимия, по-късно в живота. Това може също така да има отрицателен ефект върху растежа и развитието им. Съществуват и изследвания, които доказват, че колкото повече едно дете се ограничава, толкова повече то иска храната. Ето защо оставете детето си само да прецени какво количество да изяде.

Не слагайте етикет на храните като „добри“ или „лоши.“ Вместо това, асоциирайте храните с неща, от които Вашето дете се интересува, като спорта или външния вид. Нека детето Ви знае, че постните протеини, които се съдържат в пуешкото месо и калция, който се съдържа в млечните продукти, ще му дадат сила и той ще подобри своите спортни резултати. Ако детето Ви се интересува от външния си вид, му обяснете как антиоксидантите в плодовете и зеленчуците придават блясък на кожата и косата му.

Награждавайте здравословния избор. Озарете децата си с горда усмивка и им кажете колко са умни, когато избират здравословни храни. По този начин децата ще продължат да търсят Вашето одобрение чрез действията, които Вие поощрявате.

Никога не използвайте храната като награда. Това може да създаде проблеми с теглото на по-късен етап от живота на детето Ви. Вместо това, можете да го възнаградите с нещо физическо и и забавно – може би една разходка до парка или бърза игра на футбол или баскетбол.

Успешните резултати се дължат на постепенните промени. Промяната не настъпва за една нощ и това често е една трудна битка за родителите. С помощта на Вашите примери, децата ще развият постоянни хранителни навици, които ще ги предпазят за цял живот.

Калкулатор за Детско Хранене from InTheWorld on Vimeo.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *