ТОП 10 на храните с най-много витамин С

ТОП 10 на храните с най-много витамин С
5 (100%) 1 vote

Хранете се здравословно и осигурявайте на организма си най-доброто

Витaмин C или oщe acĸopбинoвa ĸиceлинa, е един от най-известните витамини. Toй има много вaжнa poля за oбмянaтa нa вeщecтвaтa. Важно е да приемаме достатъчно количество витамин С с храната, защото той не се синтезира самостоятелно в организма ни. Днeвнaтa препоръчителна доза витaмин C e между 60 и 100 мг. Ако сте започнали хранителен режим или усилени тренировки, имате още по-голяма нужда от витамин С, за да се възстановява тялото ви бързо и да увеличите издръжливостта си. Витамин С е много полезен за костите, венците и повишаването на имунитета, предотвратява сърдечни заболявания и влияе добре на нивата на холестерола. Ето къде можете да го намерите в най-големи количества:

ягодите са задължителни в менюто ви

Гуава – в този субтропичен плод има най-високо съдържание на витамин С – цели 200 мг. в 100 гр. плод, като препоръчителните дневни дози са: за мъже – 90 мг. и за жени – 75 мг. Гуава е богато и на витамин А, фолиева киселина, желязо и магнезий.

Черна боровинка – Имат същото съдържание на витамин С като гуава. Отразяват се благотворно на имунната система.

Сладки чушки – и най-вече червените, са един от добрите източници на витамин С – 140 мг. на 100 гр. и са с високи нива на антиоксиданти. Червените чушки са богати и на витамин В6 и желязо.

Броколи – стимулира и подсилва имунната система, както и ни защитава от ракови заболявания. Богато е и на калции, цинк, фибри, витамин В. Най-добрият начин да приготвите броколи здравословно е на пара, за да се запазят полезните му съставки. Съдържа 89 мг. Витамин С в порция от 100 гр.

Ягода – червеният плод е богат на антиоксиданти и е единственият плод, чийто семки са на повърхността. Най-добре е ягодите да се консумират свежи. Съдържанието на витамин С в ягодата е 80 мг. за 100 гр. плод.

Следва продължение…

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар