4-годишните задължително на детска градина от 2016г.

Един от най-обсъжданите проектозакони напоследък е този за училищното и предучилищното образование, който беше приет в парламента.

Според новия закон родителите ще бъдат задължени да водят децата си на детска градина от годината на навършване на 4-годишна възраст. Министър Игнатов мотивира решението си с това, че държавата трябва да поеме ангажимент към определени рискови социални групи като малцинствата. Родителски и учителски организации пък се обединиха с искане президентът да наложи вето и да отмени новия закон.

„Безспорно е, че се нуждаем от спешна реформа в образованието, особено предвид демографския ни срив, но решението родителите да бъдат принуждавани да водят децата си на детска градина още след навършване на 4-годишна възраст е нелогично и не адресира най-сериозните проблеми в образователната ни система“, твърди политологът Светослав Кантарджиев.

Лидерът на СДС Мартин Димитров определи новия закон като сериозна политическа грешка на ГЕРБ и също призова президента да му наложи вето, като припомни, че този закон е противоконституционен – в Конституцията се говори само за задължително училищно образование, което започва от 7г. възраст или от 6-годишна при желание на родителя, но не се споменава за задължително предучилищно образование.

Родителите също са масово несъгласни с новият закон и не желаят да бъдат задължавани да водят децата си на детска градина от 4г. възраст, а да имат свободата сами да взимат решение дали са готови и дали имат нужда от тази стъпка в толкова ранен момент.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *