Българска търсачка включва форумът на Мамита сред най-полезните сайтове за майки

Napred.BG е нов изцяло български проект, търсачка създадена от Калин Каракехайов –

човек с дългогодишно натрупан опит в областта на търсачките и Google. Интересното в замисъла на търсачката, е че тя работи малко по-различно от всички останали търсачки, познати до момента. „Тъй като ние не можем да предвидим всяко едно търсене – по идея, по тематика и начин на изписване, засега за Napred.BG е възможно да показва резултати за сайтовете, които са предвидени от редакторския екип като най-търсени.“ – коментира Калин за търсачката.

napred-bgНа практика около половината търсения отиват в Google без никаква разлика спрямо ако използваме популярната търсачка, а другата половина от Napred.bg твърдят, че обработват по по-умен, човешки и взимащ под внимание българския манталитет начин. Самата търсачка е базирана изцяло на човешки подбор и редакция на основата на статистически данни, които Google предоставя свободно. Постепенно базата данни на Napred.BG ще се обогатява, спрямо това, което българите търсят. Така всеки може да допринесе и именно това прави търсачката толкова българска.

Търсачката интуитивно се опитва да разбере какво сте имали предвид, например търсене на Bgmama ще ви пренасочи към популярния форум, а ако потърсите само „мама“, ще попаднете на http://napred.bg/mama.html – страница с подбрани хубави сайтове за майки, включително и форумът на Mamita-bg.com

Разбира се, Вие можете да потърсите каквото си поискате в търсачката, колкото и щуро да звучи. В такъв случай най-вероятно Napred.BG ще ви прехвърли към резултатите на Гугъл, което също е полезно. Най-много да попаднете в списъка със забавни търсения, начело на който засега е култовото „Как да хакнем топломера“, обиколило медиите през декември.

Колкото до въпроса дали това ще бъде търсачка алтернатива на Google за България – това остава в ръцете на екипа на Калин, както и на желанието на българите да използват качествен роден продукт.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *