Правила на компютърната етика

Комуникацията между хората става все по-динамична и бърза

Повишената достъпност до информация има своите предимства, но неоторизиран достъп е заплаха за сигурността на данните. Границата между добро и лошо при използване на технологията е замъглено и това налага нуждата от създаването на правила на компютърната етика.

Компютърът трябва да служи, а не да вреди!

kompyutarni-uslugi-02Компютърът не трябва да се използва с цел да навреди по един или друг начин. Това включва кражба на лични данни, повреждане на данни, получаване на неоторизиран достъп до файлове на друг компютър. Унищожаването и манипулирането на данни, създаването на програми, които могат да доведат до кражби или копиране на данни. Хакерството, спама и фишинга са форми на тормоз, които нарушават правилата на компютърната техника.

Важно: При проблеми с компютъра се обърнете към сервиз за компютърни услуги!

Не „шпионорайте“!

Всички знаем, че е неморално да четем чужда кореспонденция. Но в дигиталната ера на Интернет това се оказва лесно като детска игра. Това не означава, че е правилно или допустимо. Да надничаме в личните данни на друг човек е равностойно на това да влезем с взлом в чужд дом. Това не важи единствено, когато става въпрос за нарушаване на закона и нуждата от намесата на оторизирани лица с други думи, когато имате „заповед за обиск“.

Не крадете информация!

По-лошият вариант на това само да четете чужда информация е да я крадете. В повечето случаи се каса се промишлен шпионаж свързан с данни на различни фирми, корпорации, банки. Незаконен електронен трансфер на средства е вид измама. С използването на модерните технологии, кражбата на информация е много по-лесно. Компютрите могат да се използват за съхраняване на открадната информация. Не бива да забравяме обаче, че това е неетично.

Не клеветете!

Компютърните технологии са най-лесният начин за разпространяване на информация и начин, по който информацията се манипулира най-лесно. Интернет е толкова могъщ ,че може да разпространи информация за всичко и всеки по целия свят в рамките на секунди. И така една чиста лъжа може да се представи като истина и това никога да не може да бъде опровергано. Мейли от ненадеждни източници рекламират определени продукти или разпространяване на някои трудно да повярвам, информация, не са рядкост. Пряко или косвено участие в разпространението на невярна информация е морално погрешно.

Не използвате пиратски софтуер!

Като всяко друго художествено или литературно произведение, софтуер е обект на авторски права. Част от кода е оригинално произведение на лицето, което я е създал. Той е обект на авторски права от негово име. Разработчикът на софтуер държи авторските права за него. Copyright важи, ако създателите му не обяви, че достъпът е свободен. Получаване на нелегални копия на защитени с авторски права софтуер е неетично.
Спазвайте етичните правила при общуването в Интернет!

При компютърното общуване, както и в реалния живот трябва да се спазват определи етични правила. Докато общуването по интернет, трябва да се отнасяме към другите с уважение. Човек не трябва да се натрапва в лично пространство на другите, използвайте обидни думи, неверни твърдения. Човек трябва да бъде учтив, докато общуването в мрежата и трябва да уважават другите и ресурси.

Въпреки че компютърните технологии ни дават безкраен набор от средства и начини за комуникация, трансферна информация и достъп до данни, както и при общуването лице в лице, трябва да спазваме определени етични правила, а не да смятаме, че скрити зад монитора можем да правим всичко и да останем ненаказани.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *