Родилни петна – същност и видове

Какво представляват родилните петна?

Те са цветни петна по кожата, които се появяват при раждането или се развиват скоро след него. Някой от родилните петна избледняват след времето, а други стават по-силно изразени. Обикновено се получават от струпването на повече пигмент-продуциращи клетки или от кръвоносни съдове, които не са се развили нормално.

rodilni-petna-001Повечето от тези белези са безвредни и безболезнени, но в редки случаи могат да доведат до усложнения. Дерматолог Иванова от Стара Загора препоръчва проверка на родилните петна в специализиран кожен кабинет, за да се избегнат по-нататъшни проблеми.

Розови петна

Те засягат около 1/3 от новородените и обикновено се появяват около врата, но също така могат да засегнат зоните около очите, челото, носа, горната устна или клепачите. Представляват гнезда от кръвоносни съдове, които са плоски и розови на цвят. Повечето от тези петна биват израствани, но тези около врата почти винаги остават за цял живот. За тях няма лечение, но това не бива да ви води до притеснение, тъй като не са опасни.

Тъмночервени петна по лицето

Те започват като гладко, розово-червено родилно петно и постепенно стават по-тъмни и червеникаво-лилави с възрастта. Повечето от тях се увеличават с времето и кожата става удебелена. Тези родилни петна се получават от разширени кръвоносни капиляри и се срещат при около 3 на 1000 бебета. Ако се развие на клепача, увеличава много риска от глаукома, казва дерматолог Иванова. Този тип родилни петна може да бъде признак на други заболявания. Лечението включва лазерна терапия и присаждане на кожа.

Монголски петна

Това са гладки и плоски родилни петна, които се появяват още от раждането. Обикновено са синкави на цвят и се развиват в долната част на гърба или по бедрата. Много често приличат на натъртено място и засягат повече бебетата с тъмен цвят. Дерматолог Иванова от Стара Загора казва, че тези петна не се лекуват, тъй като до училищна възраст обикновено избледняват, но никога не изчезват напълно.

Родилни петна с цвят на мляко с кафе

Те са с приблизително овална форма и цвета им може да варира от светло кафяво до тъмно кафяво, от, където идва и името им. Обикновено се намират върху торса, бедрата и краката. Те могат да потъмнеят допълнително с времето, но като цяло не се считат за проблем. Въпреки това, ако започнат да се увеличават размерите им с ¼, това може да покаже обвързаността му с неврофибромиоза и по-рядко синдром на МакКун Олбрайт. Консултирайте се с дерматолог, ако детето ви има такива петна на няколко места.

Венозни малформации

Развиват се от необичайно оформени разширени вени. Въпреки, че ги има още от раждането, те стават видими едва по-късно в детска, а понякога и в зряла възраст. Венозните малформации засягат от 1 до 4% от бебетата, като се появяват по челюстта, устните, бузите и езика. С времето те не се свиват, а по-скоро се разширяват допълнително. Дерматолог Иванова от Стара Загора препоръчва лечение със склеротерапия или операция.

В секцията детска дерматология на Dermatolog-ivanova.com можете да намерите още информация и съвети за лечение на детски кожни проблеми.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *