Столчета за кола: Най-големите грешки, които се допускат с тези детски стоки

Не се използва безопасността на столчетата за кола системно

Много родители заявяват: „Просто отидохме набързо до магазина…“ или пък „Детето ми не обича да се води в автомобила, седнало на столчето, затова не го принуждаваме.“

stolchetaЕкспертите по безопасност обаче не са съгласни с тези доводи и силно препоръчват да се използват тези детски стоки, защото те осигуряват най-голям шанс за избягване на тежки травми при евентуален сблъсък.

В България е задължително използването на столчета за кола и подобни на тях системи за безопасност за деца, които са до 150 сантиметра и до 36 килограма. Строго е забранено превозването на деца на предната седалка до шофьора. Има основателна причина за използването на тези детски стоки за безопасност, тъй като през годините много деца получават доста тежки травми в катастрофи някой, от които водещи до фатален край.

Използване на стари столчета за кола, неотговарящи на изискванията за безопасност

Тези детски стоки не са толкова скъпи, че да търсите такива от магазини за втора употреба, които са морално остарели и не отговарят на съвременните норми за безопасност. При тях е възможно да липсват основни компоненти, които да засегнат функционирането на столчетата. Освен всички тези неща, родителите трябва да знаят, че материалите, от които се изработват остаряват с времето, особено пластмасите, които при прекалено продължително използване стават чупливи. Затова не използвайте такива детски стоки, които са на над 10 години. Датата им на производство обикновено е отпечатана в долната част на столчето, но може да бъде и на друго място, затова добре ги отгледайте.

Обръщане на столчетата за кола по посока на движение твърде рано

Децата имат много тежки глави, за силата на вратните им мускули и шийните прешлени. При рязко спиране и изхвърляне напред, възрастните хора могат да стегнат мускулите си и да се предпазят от травми, докато децата не са способни на такава предпазна мярка и се стига до много тежки наранявания на шията и на гръбначния стълб. Поради тази причина е препоръчително децата да не бъдат обръщани напред, поне до завършването на 2-годишна възраст.

Преместването на детето от столчетата за кола на седалката твърде рано

Въпреки, че законът го забранява, много често родителите пренебрегват изискванията и спират да използват тези детски стоки, които могат да спасят най-малките от фатални последици. Ако говорим за деца под 5 години, експертите са недвусмислени в своите препоръки: При тегло под 18 килограма, задължително трябва да се използват пет точкови колани. Едва когато се навършат 8 години, тогава можете да използвате и обикновените колани на автомобилите.

Разгледайте различните видове детски стоки и столчета за кола в Baby.galix.bg и изберете най-подходящото за вас и вашите деца.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *