Децата милионери

Някои измислят бизнес идеи след няколко години работа и не могат да намерят решение за нито една от тях,

а други откриват в себе си предприемачески талант още в детските си години и стават милионери, преди да са навършили пълнолетие. За едни причината е възпитанието, за други – гените, за трети това е дарба по рождение.

Тук мамите ще научат три успешни бизнес идеи от най-младите милионери, спечелили своите първи милиони в детска възраст.

Най-младият бизнесмен на планетата – Райан Росс

millionairesНай-младият бизнесмен на планетата е Райан Росс – обикновено канадско дете, чиято история прилича на филмов сюжет. По думите на бизнесмена първото, което му е дошло в главата на тригодишна възраст е продажба на яйца от птицефермата в двора на къщата на неговите родители. В идеите му били включени кокошки носачки – около шестдесет, които носели дневно шестдесет яйца. Райан продавал 12 яйца за 3 долара, като дневните му приходи били около 15 долара, а за месец – 450 долара!
Спечелените пари от първата бизнес идея, Райън вложил във втората си бизнес идея, а именно предлагане на услуги за косене на трева. Същевременно при младият предприемач се появили първите наемни работници, които вършели неприятната работа, като получавали три четвърти от приходите, а останалото Райан прибирал за себе си. По-късно внедрил и трета бизнес идея – поливане на ливади, от която получавал половината от печалбата. Практически Райан влагал цялата си печалба в развитието на бизнеса си и вече, като осем годишно дете-бизнесмен притежавал притежавал шест сгради, а състоянието му достигнало почти 900 000 долара, което с малко не достига до милион! Днес Райан се готви да стане собственик на два хокейни отбора от Националната лига.

„Кралят на конфитюра“ – Фрейзър Доерти

Историята на това дете не е по-малко интересна, отколкото на предишното. „Кралят на мармалада“ – Фрейзър Доерти е четиринадесет годишен шотландски бизнесмен, създал собствена линия за производство на различни мармалади. Фрейзър започнал с експерименти над рецепти от баба си. Един прекрасен ден той се заключил в кухнята, правейки опити с всички рецепти, използвал всички плодове, които намерил в хладилника.

Конфитюрът, който Фрейзър приготвил в хода на експериментите си, бил разпределен в неголеми буркани и успешно продаден на съседите. Някои биха похарчили приходите за покупка на необходими неща или безполезни радости, но Фрейзър вложил парите си в развитие на производството, което се развивало успешно под името „Superjam“. Подписал договор за сътрудничество с веригата супермаркети „Waitrose“ и започнал ексклузивни серии от доставки на мармалад, като към края на годината продажбите възлизат с печалба от 750 хиляди долара, а след още година приходите от „Superjam“ надхърлили милион долара.

Вълшебницата, която превърнала 8 долара в един милион – Ешли Кволс

Родена в Детройт, Ешли на четиринадесет годишна възраст успява да открие и заеме своята ниша в период, когато бумът на социалните мрежи започнал да се появява в Интернет.

Наблюдавайки своите приятели, които често общували чрез социалната мрежа MySpace, тя забелязала важна закономерност – почти всеки потребител на мрежата се стремял да се открои със своя страница. Ешли се увличала по рисуване и графичен дизайн и именно това ѝ помогнало в създаването на ярки фонови изображения.
За да стартира свой бизнес проект, тя помолила майка си за 8 долара, с които си купила персонален домейн в Интернет, където изграждала сайт с безплатни шаблони за оформяне на персонални страници в социалните мрежи. В края на 2007 г. сайтът достигнал трафик от 1 милион посетители на ден! Годишната печалба от реализацията на реклами била над 1 милион долара.

Джулиет Бриндак – превърнала своята детска рисунка в марка

Едва десетгодишна, Джулиет нарисувала обикновена рисунка, на която бил изобразен красив персонаж под името Мис О. Приятелите й, които обичали героинята, оценили творбата по достойнство. В този момент Джулиет си помислила, че нейната рисунка може да даде старт на проект в интернет. Тя решила да създаде интернет съобщество, в което да бъдат обединени момичета на възраст от 8 до 12 години. Идеята на сайта била да свързва приятелки и познати момичета, но в последствие придобил такава популярност, че потокът от посетители бил над 1 милион души на ден. Интернет съобществото се намирало на сайта missoandfriends.com, където малките потребители можели да забравят за ежедневната рутина и да се забавляват със своите връстници посредством текстови, чатови, игрални и други Windows приложения, в които момичетата придружават виртуалната си приятелка и връстничка – Мис О.
Днес Джулиет Бриндак учи в университет във Вашингтон и притежава един от най-популярните интернет проекти за момичета, който по изчисления на експерти струва над 15 милиона долара.

„Трюфелният“ барон Ян Пуркаястха

Болшинството от нас могат да си помислят, че в днешно време да намерят празна и переспективна ниша на практика е нереално. Но причината не се крие във факта, че такива ниши не съществуват, а в това, че имат ограничен мироглед и фантазия или просто ги мързи. Но трюфелният барон Ян Пуртхаястха още на 15 години е доказал на своите родители, приятели и всички заобикалящи го хора, че обширният мироглед, разумната настойчивост и огромното желание за постигане на успех, могат да реализират добра печалба и отлични резултати.

У Ян от детството се наблюдава любов към гъбите, благодарение на които той е успял да стане милионер. Още когато се учил в началните класове, баща му го вземал със себе си в гората, за да съберат малко гъби. Именно в тези моменти се родило в него желанието към предприемаческа дейност, което след определено време дало своите резултати. Естествено е, че от обикновени кладници и печурки да заработиш цял милион е много сложно и дълго.

Благоприятното било, че Ян практически нямал конкуренти, защото събирането и довставката на трюфели е доста трудна работа. Само проверката на качеството от четири контролни органа, може завинаги да убие стремежа и желанието за такъв бизнес у възрастния предприемач, още повече, че трюфелите не могат да се съхраняват повече от седмица. Но Ян се справил достатъчно разумно и бързо – създава свой собствен разсадник за гъби в Арканзас и след като там се отглеждат едни от най-добрите гъби в САЩ, той получава един милион долара чиста печалба годишно.

Майкъл Фурдик – заел навреме свободното

На 16 години Майкъл заема навреме свободната ниша във виртуалното пространство още тогава, когато интернет тепърва започвал да се развива. Създава интернет портал на компютърна тематика със солидна база от съвети (събирани ревностно от различни тематични форуми) за притежателите на персонални компютри. Майкъл изградил „офис“ за своята компания в мазето у дома.

В една от своите кореспонденции, той се запознал с австралийски съмишленик – Майкъл Хеймън, който също като него се интересувал от компютърна тематика. Заедно изграждат големия интернет портал MyDesktop.com, като съвсем скоро те натрупали достатъчна сума пари, за да наемат нормален офис и няколко добри сървъра.
След известно време партньорите се радвали на печалби в размер от 60 хиляди долара месечно. Основен източник на доходи била рекламата от крупни компютърни корпорации, като Microsoft, Acer и др. След 3 години работа по интернет проекта, продали сайта си за един милион долара.

От горните факти, разбираме, че не е важно на колко години сте, колко пари имате и кой сте – дете или възрастен, момче или момиче. Критериите не са важни. Винаги има възможност да се измисли идея и въплъщавайки я в реалност, да бъдете успешни, независими и щастливи. Някои казват, че на детето е нужно пълноценно детство, в което да има мултфилми, играчки и други детски радости. Все едно ли е как се отнасяте, ако детето ви проявява огромен интерес към създаването и управлението на истински печеливш бизнес? Болшинството от родителите не възприемат сериозно стремежа на своето дете и какво излиза на практика – подтиснат талант и нереализирани мечти…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *