Не бъдете такива! Това са ТОП 5 типа родители

Не бъдете такива! Това са ТОП 5 типа родители
5 (100%) 1 vote

Родители, знаем, че не е лесно да се отгледа дете, но ето няколко полезни съвета и някои типове на поведение, които трябва задължително да избегнете

Родители, внимание! Не бъдете такива! А ето и какво имаме в предвид.
Знаем, че когато ставате родители, никой не ви дава книжка с упътване как да бъдете добри родители. Наясно сме, че да бъдете родители е задача 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Ние също не можем да ви дадем златната формула как да бъдете перфектните родители, но можем да ви покажем няколко лоши примера и съвета да не бъдете такива. Защото ние сме тези, които ще превърнем децата си в това, което те ще са утре!
* Родители, които са свръх емоционални – ако сте от този тип то детето ви ще се научи да крещи, за да привлече внимание, ще говори прекалено бързо, за да не бъде прекъснато, а емоционалността му ще е почти винаги на предела на избухливостта, пишат от webstage.bg. Децата на свръх емоционалните родители се превръщат в досадни и свадливи, гръмогласни оратори, но лоши слушатели.
* Родители, които са свръх покровителствени – те често обръщат огромно внимание на ненужни дреболии, вманиачават се в детайлите, без да е нужно. Непрекъснатото притеснение за сигурността и оцеляването на детето може да е точно на границата на допустимото и да се превърне в параноя. Майката се опитва да поеме всичко на свои гръб и изпълнява всички задължения на детето вместо него, а резултатът може да е истинска катастрофа. Тези деца никога няма да пораснат истински, не съзряват, не могат да се отделят и да бъдат самостоятелни.

родители

Родители, не бъдете такива!

* Инфантилни родители – за тях детето е играчка или аксесоар. Тези родители могат да си играят и да се забавляват с децата си, но не могат истински да поемат бремето на майчинството или ролята на бащата. Възможна е дори размяна на ролите – родителите да търсят подкрепа и грижа от децата си. Децата на инфантилните родители често се сблъскват с отговорности, които не са за тях и така растат без истинско и безгрижно детство, а след време ще постъпят по същия начин със своите деца.
* Родители, отхвърлящи децата си – пренебрегването, нагрубяването, нараняването, малтретирането, изоставянето спадат към този тип. Тези родители са склонни да се откажат от детето си или да го изоставят. Други пък ги задържат, но ежедневно ги унищожават емоционално и психически или ги нараняват физически. В по-леките си форми отхвърлянето се изразява в пренебрегване и емоционално отхвърляне. Децата на тези родители растат в постоянен страх, несигурност, тъга, обвинения. Възможно е ответната реакция с времето да се превърне в агресия.
* Родители, които са прекалено добросъвестни – не поднасяйте на децата си всичко на златен поднос. Тези родители са готови да се жертват за детето си и ежедневно се похабяват ненужно. Тези родители стремящи се към съвършенство си създават едно илюзорно щастие, а с времето това се предава и на децата им, а разочарованията не закъсняват. Тези родители не трябва да изпадат в паника, когато детето им е разстроено или сърдито – това е нормално.

Родителите от посочените типове може да имат нужда от професионална помощ. Започнете с консултация и осъзнайте, че така ще е по-добре за вас и най-добре за детето.

И все пак отново ще повторим, че няма златна формула за перфектен родител. Обичайте детето си и го обграждайте с внимание, но не прекалявайте и не изпадайте към крайности.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар