Удължават платеното майчинство?

Удължават платеното майчинство?
5 (100%) 1 vote

Днес ще се обсъжда дали платеният отпуск по майчинство да бъде удължен. Предложението е още 6 месеца майките да получават майчинство

Днес синдикати, работодатели и правителство ще обсъждат евентуални нови промени относно майчинството. КНСБ предложи платеният отпуск по майчинство да бъде удължен с още 6 месеца, предават от dete.bg.
По време на заседанието днес на тристранката ще реши дали тази промяна да бъде въведена. Предложението на КНСБ срещна подкрепа от страна на управляващите политически сили, писаха от в. “24 часа”.
Така ако предложената промяна бъде приета, платеното майчинство ще стане общо 2 години и половина.
Ще бъде обсъждано дали майките да имат право да ползват шест месеца платено майчинство за отглеждане на дете до навършване на 8 години, в случай, че то не посещава детска градина. По настоящем този платен отпуск е неплатен.

майчинство

Ще удължат ли платеното майчинство? Днес се заседава

Две от страните, които ще заседават днес, одобряват предложението този отпуск по майчинство да стане платен, но той да бъде поеман от работодателя, а не от НОИ. Остава да се разбере как третата страна – работодателите, гледат на това предложение.
Любопитното е случая, че ако нововъведението се приеме, то периодът от шест месеца платен отпуск за дете до 8 годинки ще може да се ползва и двамата родители – и от майката, и от бащата, поясни Чавдар Христов от КНСБ. Той коментира, че шестте месеца ще могат да се вземат както наведнъж, така и на части.
Освен предложението за удължаване на платеното майчинство, на заседанието ще се реши дали майките да запазят право да ползват 20-дневен платен годишен отпуск, докато ползват двете години майчинство.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар