На Гергьовден върнаха отвлечено бебе за куп десетолевки и две агнета (СНИМКИ)

На Гергьовден върнаха отвлечено бебе за куп десетолевки и две агнета (СНИМКИ)
5 (100%) 1 vote

На Гергьовден малката Барие се върна при родителите си, след като те броиха 300 лева и две агнета за нея. Отвлеченото момиченце бе нагиздено като булка

Гергьовден е много специален празник и за ромите. Те празнуват Едерлези (наименованието на Гергьовден на ромски език), спазвайки стара традиция, която на много от нас може да се стори странна.
В нощта срещу Гергьовден (5-6 май) десетки ромски бебета биват задигнати от домовете си в ромските махали. Отвлечените бебета биват скрити и подготвени за Едерлези. На следващия ден, на самия Гергьовден, нагиздени като истински букли с бухнали рокли, много воали и украшения, отвлечените бебета могат да бъдат откупени от родителите си. В Пловдив пременени и нагиздени ромски семейства, жени и мъже накичени с много злато и пендари, се събраха вчера край брега на река Марица до моста на „Адата“. Там родителите трябваше да предложат приличен откуп, за да могат да си върнат отвлечените бебета, предават от в. „Марица“.

Гергьовден

На Гергьовден връщат отвлечени бебета срещу щедър откуп

Целият празник протича много шумно и весело под звуците на тъпани и зурни, а всичко се заснема от фотографи и оператори.

Гергьовден

Ромският Гергьовден се отбелязва по стара традиция

8-месечната Барие не едно от бебетата, които в нощта преди Гергьовден, бе отвлечено. От Блиц разказват как вуйчото на малкото момиченце задигнал бебето посреднощ. Пременена с в рокля с много тюл и капела, малката Барие бе откупена от родителите си за 300 лева и две агнета. Щастливото семейство почерпи щедро с лимонада, пасти и бонбони, защото според традицията така животът на дъщеря им ще бъде сладък.
Сред отвлечените бебета имаше и едно новородено – Нани, която е само на 20 дена, бе грабната от своя комшийка в Аджисан махала, която искаше агне, за да върне пеленачето на родителите.
Нагиздените пищно като булки момиченца бяха окичвани с корони и гердани от банкноти, а агнета се разменяха за бебета. Според традицията този ритуал се изпълнява точно на Гергьовден и е за здраве, колкото и странно да ни се струва това на нас.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар