Мръсни пари – ето колко бактерии има по банкнотите и монетите

Мръсни пари – ето колко бактерии има по банкнотите и монетите
5 (100%) 2 votes

В никакъв случай не давайте на малките си деца да си играят с пари – те са най-мръсното нещо в пряк и преносен смисъл

Парите са най-мръсното нещо. Това е вярно както в пряк, така и в преносен смисъл. За моралните стойности на парите няма да говорим, тъй като това е една безкрайна тема, но пък ще ви кажем колко мръсни в действителност са парите.
Учени са доказали, че една обикновена банкнота има над 26 000 бактерии, които са вредни и могат да бъдат много опасни за нашето здраве, пишат от dete.bg. В проведеното проучване са участвали над 9000 потребители от 12 европейски държави.
От участниците в проучването две трети са на мнение, че пипането на пари, независимо банкноти или монети, е нехигиенично. Притеснителното е, че всички ние знаем колко мръсни са парите, но въпреки това само един на всеки пет европейци си мие ръцете след като е докосвал пари.

пари

Мръсни пари – ето колко бактерии има по банкнотите и монетите

Хората признават, че искат да се преборят с този вреден навик да не се мият след като са имали в ръцете си банкноти или монети. В проучването е доказано, че мъжете по-често забравят да си измият ръцете след пипането на пари.
За да подчертаем колко мръсни са парите, ще направим няколко сравнения – банкнотите и монетите са по-мръсни дори от автобусите и другите превозните средства на градския транспорт. Върху монета може да се изолират повече бактерии, отколкото върху тоалетна чиния, която се почиства редовно.
Проведеното изследване на MasterCard сочи, 4 на всеки 10 европейци заявяват, че ще се опитат да спазва по-добра хигиена, а за това ще допринесе и безконтактното плащане. Освен с помощта на MasterCard, проучването е проведено от Университета в Оксфорд. Сред резултатите са посочени и кои са най-мръсните банкноти в Европа, имайки предвид, че една евро банкнота съдържа около 26 000 бактериални колонии. Като най-мръсни са посочени британските паундове, заедно с датската крона и руската рубла.
Така че следващият път, когато детето Ви има пари в ръцете, замислете се дали то си е измило ръцете и какви болести могат да бъдат причинени от тези десетки хиляди бактерии и микроби.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар