Осиновяване: кога да кажем на детето, че е осиновено?!

Осиновяване: кога да кажем на детето, че е осиновено?!
5 (100%) 1 vote

При осиновяване някои родители избират да запазят тази тайна до край, но други са готови да кажат истината на децата. Но кога трябва да стане това?

При осиновяване на дете, кога трябва на детето да бъде казано, че е осиновено? И трябва ли това изобщо да му бъде съобщавано? Тези въпроси не ми дават мира след като моя близка и дъщеря й бяха на гости у нас, за да видят новороденото ми бебе. 9-годишното момиченце на моята приятелка е осиновено, но тя все още не знае за осиновяването.
Детето беше много любопитно да види новороденото у дома. Неминуемо обаче малката започна да задава въпроси на майка си, провокирани от срещата с мен и бебето. Тя ме бе виждала бременна и сега, когато видя, че коремът ми отново е спаднал тя започна да пита: „Мамо, ти имаш ли снимки, когато си била бременна с мен? Искам да се видя!“

осиновяване

Осиновяване: кога да кажем на детето, че е осиновено?!

В първата секунда майка й не знаеше какво да отговори, защото разбира се тя няма как да има подобни кадри при положение, че става въпрос за дете от осиновяване. Тя лаконично отговори, че няма такива и насочи вниманието на дъщеря си отново към бебето.
Малко по-късно дойде време мъничето ми да се храни, а 9-годишното момиченце попита: „Мамо, ти мен кърмила ли си ме?“, а майка й отговори, че не е, защото не е имала мляко. Причината защо не е имала кърма не бе обсъждана подробно.
След като те си тръгнаха аз се замислих за осиновяването – моята приятелка всъщност не бе излъгала дъщеря си при нито един от въпросите й, в действителност тя просто криеше истината от нея за осиновяването.
Това ме накара да обмисля по-задълбочено въпросът за това дали трябва да и бъде казано за осиновяването и кога едно осиновено дете е готово да чуе подобна новина.
Моля, споделете мнението си и така вашите коментари биха могли да дадат материал за по-нататъшна публикация по въпроса!

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар