Закаляване на детето – 3 важни правила

Закаляване на детето – 3 важни правила
5 (100%) 2 votes

Чрез закаляване можете ефикасно да засилите защитните реакции в детския организъм. Но за да има ефект от закаляването задължително трябва да спазвате тези 3 правила

Чрез закаляване можете да избегнете честата простуда при децата. Чрез закаляване можете да засилите защитните реакции на детския организъм. Мислите си, че единствения начин да предпазите детето си от простуда е като го обличате дебело при ниски температури, предпазвате крачетата му от намокряне и изстиване, не го пускате навън при ветровито и дъждовно време. А замисляли ли сте се, че по този начин вие сами изнежвате детския организъм?
Закаляването е много ефикасен метод при борбата с простудата. Организмът на закаленото дете притежава по-големи възможности за справяне с простудата, по-големи защитни сили спрямо нея.
Всяко здраво дете може да бъде закалявано – така ще се укрепи здравето му, ще се повиши апетита му, като цяло ще има благоприятно влияние върху него. Но е важно да спазвате тези 3 правила:

закаляване

Закаляване на детето – 3 важни правила

*Постепенност – С процедурите по закаляване трябва да се започне на етапи и постепенно, за да не се постигне обратния ефект. Например с процедурите по охлаждане трябва да се подходи внимателни и организмът на детето да привикне постепенно, за да не се причини заболяване. Запомнете при закаляване никога не се започва с сила на процедурите или продължителност.
* Системност – Закаляването е полезно и има ефект, ако се провежда непрекъснато, т.е. целогодишно. Дори при кратко прекъсване, само за няколко седмици, ефектът изчезва. Така например през лятото можете да правите въздушни бани на открито, а през зимата – въздушни бани на закрито.
* Индивидуален подход – Отделните деца понасят процедурите по закаляването по различен начин, което е заради индивидуалното здравословно състояние. Ето защо преди да пристъпите към закаляване е важно да се посъветвате с детския лекар. Специалистът познава добре детето и ще може да ви препоръча към кои процедури по закаляване на прибегнете.

Клюки.вс препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар