Ще има ли евро пари за детегледачки?

Доскоро се говореше, че през новия програмен период, а именно 2014-2020 година стотици родители ще могат да се възползват от множеството европейската проекти за разлика от миналата.

detegledachkiТогава много младите семейства успяха да се възползват от подобни европейски проекти като например програмата „Отново на работа“. През 2013 година по тази програма кандидатстваха доста хора, но успяха да се възползваха едва 500 души заради условието относно възрастовата граница, обхващаща единствено деца от 1 до 3 години.

През новия програмен период обект на размишления и дебати се оказва точно тази проблем с възрастовото ограничение, което не позволява повече семейства, изпитващи затруднения, да се възползват от европейски проекти, насочени към тази област.

Парите, които са съсредоточени към подпомагане на младите родители, ще са отново в миналогодишния размер. За едно дете отпусканите евро пари по европейски проекти ще бъдат в рамките на 300 лева. Стотици млади семейства, които искат да кандидатстват по тази европейска програма, но показват ясно своето несъгласие с решението, взето по отношение на средствата, които се отпускат за близнаци или тризнаци.

Според тях сумата за отглеждане на едно дете трябва значително да се различава от отпусканата по подобни европейски проекти за например две или повече, а какво остава за близнаци или тризнаци, за които европарите са само с 70 лева повече.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *