Д-р Антон Тодоров: Изборът на лечение е на пациента

Разговаряме с д-р Антон Тодоров за влошената икономическа ситуация в страната, лишаваща много хора от здравно осигурителните им права, и за техния избор.

Доста хора са в невъзможност да си позволят скъпи лекарства или заплатят частен преглед при нужда.

Като резултат хора в активна възраст, носещи отговорност за прехраната на семействата си, умишлено избягват консултацията с медик и търсят лекове в специализирани здравни сайтове.

д-р антон тодоров анална фисура

Д-р Антон Тодоров –
www.dr-todorov.com
Лечение на хемороиди, перианална фистула, фисура, амбулаторна хирургия в Пловдив.

Понякога обаче дадено заболяване не винаги се повлиява от препоръчаното, помогнало на мнозина.

Всеки случай е добре да се разглежда индивидуално, поради спецификата на протичането му.

За това е препоръчителна консултация с лекар. Друг е въпросът за вярата на пациента в предложеното му лечение и оценката му за способностите на медика. Темата е обширна и напоследък доста актуална.

Не малко трудове в тази област разнищват причините за тревожността и липсата на сигурност у болните. Не за пренебрегване са резултатите от многогодишните изследвания на взаимоотношенията лекар-пациент на френският психолог Жак Депре.

Според него болният може да оцени медика по критерии като изслушване, разясняване, времето отделено за преглед, изгледа на работното място, мимики и жестове, тъй като е неспособен да прецени с вещина останалото – професионализма и опита.

В Западна Европа отношенията лекар-лекуван са строго регламентирани. У нас все още се върви бавно по пътя към подобни добри практики.

д-р антон тодоров за отношенията лекар-пациент

Лекар и пациент заедно обсъждат решаването на всеки конкретен случай.

Бариерата е в манталитета на българския пациент – по специално в заложеното му желание сам да участва в целия оздравителен процес.

Да коментира темата потърсихме известния колоректален хирург д-р Антон Тодоров от медицински център „Фама‟, гр. Пловдив.

Именно заради споменатата тенденция у нас по негово мнение всеки лекар е добре да постави над всичко интересите и нагласите на пациента, тъй като българинът се нуждае да избира сам лечението си.

„Затова работя така: излагам обективно същността на заболяването и всички методи за лечение с техните предимства и рискове‟. Пациентът сам трябва да си даде сметка за реалността на това, което предстои да се случва с тялото му, докато се постигне ефектът на оздравяването. На второ място всеки лекар трябва да се съобрази и с финансовите възможности на болния.

Най-скъпите процедури могат да доведат до доста бърз положителен резултат, но са непосилни за мнозина.

Друго важно условие е цялостното отделено време – от момента на поставяне на диагнозата до постигане на пълно оздравяване. Грижата на лекаря поражда доверие и уважение у пациента.

„Отговорността е част от моето мото. Лично аз винаги се стремя да довеждам до край всяко лечение. Ако това е извън възможностите ми, осигурявам на пациента връзка с най-добрите специалисти в съответната област, подчертава д-р Тодоров. Много от заболяванията могат да рецидивират.

За да не се получат допълнителни усложнения е необходимо проследяване и е грижа, както на специалиста, така и на неговия пациент.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *