АГ София

АГ-клиника към Втора МБАЛ-ЕАД, София

Акушеро-гинекологичната клиника към ІІ МБАЛ-ЕАД се намира на партерния етаж на намиращата се в центъра на столицата болница. АГ-клиниката е част от голяма многопрофилна болница, позната навремето като ІІ градска болница.

През 2000 г., след основен ремонт, отваря врати модерно оборудваната акушеро-гинекологична клиника. Тя е изградена от няколко отделения – родилно отделение, отделение за новородени, гинекологично отделение и отделение за патологична бременност. Родилното отделение разполага с 25 легла за родилки. Толкова са и леглата за бебетата в отделението за новородени. Всички стаи са с по две легла, а на разположение на пациентките са и ВИП-стаи – с по едно легло, собствен санитарен възел, телевизор и хладилник.

Отделението за новородени съвместно с родилното отделение е изпълнител на проекта “Болници – приятели на бебето” в подкрепа на кърменето, за което е наградено с престижна награда от УНИЦЕФ.

На майките е осигурен 24-часов контакт с новороденото бебе – стаите са снабдени с детски легла и мивки за бебета. Още докато майката е на родилното легло, бебето се поставя на гърдата за първо засукване. До два часа след това бебето се слага в стаята на майката и тя бива поканвана често да го кърми, с което се подобрява лактацията и се дава възможност да се установи силна психоемоционална връзка между майката и детето.

Във връзка с програмата за стимулиране на кърменето клиниката има сключен договор с банка за майчина кърма и дори в случаите, когато майката не е в състояние да кърми детето си, е осигурено естествено хранене за детето.

Клиниката работи по програма за ранна профилактика на тазобедрените стави, съвместно с Института по ортопедия и травматология. Още през първите дни след раждането на детето се обуват специални ортопедични гащички, които държат крачетата силно раздалечени едно от друго. С тези гащички бебето се прибира у дома, като бива насочвано за ранна ултразвукова диагностика към Института по ортопедия в Горна баня.
Родилното отделение разполага със самостоятелна родилна операционна, отделна от тази на гинекологичното отделение. Родилната зала е оборудвана и със специално японско родилно легло, което позволява оптимално разположение на родилката, осигуряващо безболезнено раждане. За облекчаване на болките при раждане се грижи денонощно дежурен екип от анестезиолози.

С цел подготовка за раждането в клиниката е организирано и “Училище за бъдещи майки и бащи”.
Всички бременни жени, които са софийски жители, могат да получат от личните си лекари направление и да родят без да заплащат каквото и да било. Заплаща се единствено за ВИП-стаите (37 лв. на ден). Бременните жени от провинцията също се приемат безотказно за раждане, като заплащат по официалните тарифи на болницата.

Телефони за информация и записване:
Централа – 02/931 23 55
Родилна зала – в. 291
Отделение за новородени – в. 275, 311