АГ Вита София

Акушеро-гинекологично отделение към болница „ВИТА”

Водещи принципи в работа на целия екип на “Вита” винаги са били, ще бъдат и в бъдеще, безкомпромисното качеството на медицинската услуга, персоналното отношение към всеки пациент, вникване в неговите проблеми и страхове, уважение към неговото време и заетост.

В момента във “Вита” работят 45 лекари – специалисти от 20 различни области на медицината. Всички те, както и лабораториите, са свързани в локална компютърна мрежа и използват собствената ни интегрирана медицинска информационна система, включваща база данни за всички пациенти.

В болница “Вита” под един покрив са разположени диагностичните кабинети, ренгенологичния сектор, клинична и микробиологична лаборатории, болничните отделения, а така също и аптека. Всички кабинети и лаборатории са оборудвани с медицинска апаратура от най – ново поколение, позволяваща прецизна диагностика на заболяванията.

Болница “Вита” разполага с родилно отделение с родилна зала и оборудвани боксове за новородените бебета, с хирургично отделение с две операционни зали и модерна реанимация.

В целия болничен корпус на “Вита” се поддържат изискваните хигиенно – санитарни параметри, които са обект на постоянен контрол.

“Вита” е оторизираното здравно заведение в България за издаване на медицински сертификати на заминаващите в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Пациентите на “Вита” могат да разчитат 24 – часа в денонощието и без почивен ден на квалифицирана медицинска помощ, както на място при нас, така и в дома им.

Акушерството и гинекологията е една от основните медицински специалности. Тя се занимава най – общо с профилактика, диагноза и амбулаторно лечение на гинекологичните заболявания при жените от всички възрасти, с ранно откриване и наблюдение на бременноста, раждането, следродовия период.

В областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина пътеките, по които болница „Вита” работи с НЗОК са:

• Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешението.
• Преждевременно прекъсване на бременността по медицински показания.
• Нерадикално отстраняване на матката.
• Оперативни интервенции чрез коремен достъп за отстраняване на болестни изменения на женските полови органи.

Женската консултация в болница “Вита”

В женската консултация последователно се проследява бременността на жената от момента на ретистрация до нейния завършек, както и първите 40 дни след раждането. Проследяването се състои от поредица прегледи, соматични и лабораторни изследвания, които не са разпределени равномерно през целия период на бременността, а честотата им варира в зависимост от напредването на бремеността и състоянието на бъдещата майка.

Какво в същност е женската консултация?

В женската консултация последователно се проследява бременността на жената от момента на ретистрация до нейния завършек, както и първите 40 дни след раждането. Проследяването се състои от поредица прегледи, соматични и лабораторни изследвания, които не са разпределени равномерно през целия период на бременността, а честотата им варира в зависимост от напредването на бремеността и състоянието на бъдещата майка.

Как протича?

При първоначалното регистриране на бременност в болница „Вита” се прави цялостен и обстоен преглед на жената. Той включва ехография, измерване на таза, телесното тегло и лабораторни изследвания, в които задължително трябва да бъде включено изследване на кръвна захар и уреята. Не се пропуска и задължителното регистриране на кръвната група. Ако всичко е в границите на нормата и бъдещата майка е в първия триместър на бременността, следващата визита на пациентката се планира след 1 месец.
През второто тримесечие на бременността посещенията в женската консултация се планират през 4 седмици.
По време на последното тримесечие на бременността посещенията в женската консултация зачестяват, като бъдещата майка се подлага на цялостни лабораторни изследвания, стриктно изследване на кръвното налягане, проследява се за наличие на оттоци по крайниците и за белтък в урината.
През последния триместър от бременността наблюдаващият лекар прави цялостна преценка на състоянието на жената – съотношението на размерите на плода спрямо таза и евентуално подготовка за начина на раждане. Анализират се предишните бременности и раждания. Ако се налага раждане по оперативен път, в смисъл цезарово сечение, това трябва да е ясно 2 седмици преди термина за раждане, за да може по – лесно и спокойно да се планира оперативната намеса.
В момента в професионалните среди се води сериозна полемика относно раждането чрез цезарово сечение по желание на бъдещата майка. Все повече стават привържениците на мнението, че жената трябва да се чувства спокойна и сигурна, за да може по – лесно да поеме майчинските задължения, и затова е важно съобразяването с нейния избор. Основно правило в работата ни в болница „Вита” е, че трябва да дадем максимална възможност жените да се насладят на майчинството.

Защо е необходимо да се посещава женската консултация?

Бременността е физиологично състояние на жената, но въпреки това понякога тя протича с усложнения, застрашаващи нормалното развитие на плода и здравето на майката. Ролята на женската консултация в болница „Вита”, както и в другите здравни заведения е ранното откриване на тези усложнения и адекватното поведение през цялата бременност. Ето защо непосещаването на женската консултация е риск, поемането на който е нещо немислимо за условията на днешното време.

Училище за бъдещи родители към болница „ВИТА”

Начало

От 10 януари 2005 г. в частна многопрофилна болница „Вита” отвори врати училище за бъдещи родители.
Заниманията се провеждат всяка сряда и събота във фиксирано и съобразено със заетостта на бременните време и са с продължителност два учебни часа.

Форми на обучение

Бъдещите майки имат възможност да избират дали да се включат в груповите занимания или да се обучават по индивидулна програма.
Малките групи гарантират възможността специалистите да отделят нужното внимание на всяка бременна.
Индивидуалното обучение предлага профилирана работа и с двамата родители.

Програмата

Курсът на обучение е с обща продължителност 20 учебни часа.
Основни теми, залегнали в програмата са:
* Промяна в тялото на бременната – себеприемане и самочувствие, ефективни техники за справяне с безсънието, умората, тревожността, емоционалните проблеми
* Психологоческа подготовка за раждането
* Грижи за новороденото – хранене и гледане
* Комплекс от упражнения – грижа за новороденото
* Тренинги за справяне с промените в семейната среда

Акцент в обучението на бъдещите родители в училище „Вита” е цикълът от занимания за формиране на практически умения за отглеждане на новородените.

Водещи на модулите

Екип от специалисти с дългогодишен опит в областта на психологията, акушерството и гинекологията поемат грижата за бъдещите родители.

Ирина Драголова – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и психолог в болница „Вита” е ангажирана с подготовката на бременните за справяне с настъпващите промени и създаването на нужния психологически комфорт.

Надежда Куртева – акушерка в болница „Вита” води практическата част в курса на обучение и предава своя дългогодишен опит в отглеждането на новородените на бъдещите майки.
При специфични въпроси, изискващи квалифицирано становище, акушер – гинеколозите на болница „Вита” са на разположение.

Бонуси

Всеки последен четвъртък на месеца бъдещите майки от училище „Вита” имат възможността за безплатни индивидуални консултации с психолога на болницата.

Защо да изберете училище за бъдещи родители „Вита” :
– Екип от утвърдени специалисти с дългогодишна практика
– Индивидуален подход
– График на обучението, съобразен със заетостта на бъдещите майки
– Формиране на практически умения за отглеждане на новородените
– Комплексно обслужване – училището е част от структурата на частна многопрофилна болница „Вита”, която разполага с родилна зала, оборудвана с апаратура от най – ново поколение и детска консултация, предлагаща компетентна грижа за новородените

Многопрофилна болница „Вита” предлага на своите пациенти събиране и съхраняване на стволови клетки от пъпна връв по време на раждане

Многопрофилна болница за активно лечение „Вита” предлага на своите пациенти възможността за събиране и съхраняване стволови клетки от пъпна връв по време на раждане. По тази методика се съхраняват универсални клетки, които човешкият организъм пази и които при необходимост могат да се превърнат във всякакъв вид клетка от нашето тяло, но най – вече в клетките на кръвотворната ни система.

Днес е доказано, че стволовите клетки лекуват 45 заболявания, сред които Инфаркт на миокарда, Съдови заболявания, Ракови заболявания, Инсулт и други.

Поставянето на този тип клетки при нервните, води до превръщането им в неврони. Така например при гръбначно мозъчни травми прекъснатите нерви могат да се възстановят.
Събирането и съхраняването на стволови клетки е една уникална възможност, даваща шанс да предпазим децата си от най – страшните болести на съвремието.

За повече информация и подробности за условията и цените на услугите, които болница „Вита” предлага:
телефон 02/ 960 49 50

За записвания и допълнителна информация:
Тел. 02/ 943 43 98
Болница „Вита”, ул. „Драговица” № 9
София
http://www.vita.bg