СБАГАЛ Варна

СБАГАЛ “Майчин Дом” – Варна

В СБАГАЛ “Майчин Дом” – Варна се осъществява специализирана диагностична и лечебна акушеро-гинекологична помощ на бременни, нуждаещи се от болнично лечение и активно наблюдение, раждащи, както и жените с гинекологична патология . Болницата разполага с отделение по акушерство и гинекология с гинекологичен, родилен, и неонатологичен сектор и отделение за анестезиология и интензивно лечение. Функционират 3 операционни и 2 родилни зали .Пациентите се настаняват в стаи със самостоятелен санитарен възел, целогодишно климатизирани, оборудвани с телефон, телевизор, кабелна телевизия, разговорни уредби.

В отделението, постъпващите пациенти могат да се лекуват по клиничните пътеки, заплащани от здравната каса, при условие че са здравно осигурени. Пациентите доплащат, както следва за отделните нозологични единици според цените на Медицински комплекс “Майчин Дом” – Варна.

В гинекологичния сектор се извършват всички видове гинекологични операции както и консеравтивно лечение:

* оперативни интервенции чрез коремен достъп (хистеректомия, миомектомия, кистектомия) – при различни гинекологични заболявания ( миома на матката , кисти на яйчниците, неопластични заболявания на женските полови органи )
* Микроинвазивни операции ( “безкръвни”, ендоскопска хирургия ) – лапароскопия и хистероскопия – предпочитан оперативен метод при безплодие, яйчникови новообразувания, ендометриоза, субмукозни миомни възли, вътрематочни синехии, ендометриален полип. Голямото предимство е свързано с минимален- еднодневен болничен престой и много бързо възстановяване на пациентите.
* Операции с вагинален достъп, урогинекологични операции – при изапдане на тазови органи , инконтиненция.
* Дилатация и кюретаж, прексване на бременността.
* Онкологична хирургия – конизация на маточната шийка, Радикални операции при онкологични състояния
* Полагат се грижи при медикаментозно лечение на гинекологични заболявания.
* Извършва се интензивно наблюдение на бременни с повишен риск /прееклампсия, захарен диабет, други ендокринни заболявания/, преждевременно пукнат околоплоден мехур, съпътстващи общи и инфекциозни заболявания на бременната както и усложнения на бременността.

Гинекологичния сектор разполага с 13 легла и 2 операционни зали, снабдени със съвременна операционна и анестезиологична апаратура с възможности за пълно мониториране на пациента по време на операция.

В родилния сектор се грижим за бъдешите майки.

* Полагат се грижи за бременните по време и непосредствено след раждането.
* Водят се нормални раждания както и цезарови сечениа.
* По желание на бременните се прилага по избор обезболяване на раждането чрез епидурална аналгезия.
* Предоставя се възможност на желаещите родители за събиране на стволови клетки на новороденото по време на раждането

Родилният сектор разполага с 17 легла, предродилна зала, родилна зала, операзионна зала.

Предродилна зала – тук се настанява раждащата и се извършва активно наблюдение на родилния процес от страна на лекари и акушерки, с наличие акушерски монитор за проследяване на детските сърдечни тонове по време на раждането.

Родилна зала – разположена до предродилна зала, в нея протича последният етап от раждането – изваждането на бебето. В родилна зала има бебешки кът с възможност за затопляне на бебето, активна реанимация, подпомагане на адаптацията на новороденото.
До Родилна зала е разположена Операционна зала за акушерски случаи и при необходимост от оперативно завършване на раждането това се осъществява в най-кратък срок

Сектор Неонатология разполага с

* 20 бебешки легълца;
* 5 кувьоза за новородени със затруднена адаптация или такива, изискващи по-интензивни грижи;
* Светлинни източници за осъществяване на фототерапия при бебета с по-изразена жълтеница на новороденото;
* Инфузионни помпи.
* Млечна кухня.

В неонаталния сектор се полагат грижи от първите минутите след раждането които, намаляват стреса на новороденото и спомагат то максимално бързо да се адаптира към новите условия на живот.

Децата с проблемна адаптация се обгрижват в кувиоз, който гарантира чрез контрол на основните параметри на средата максимална и бърза адаптация на новороденото. Прилага се интензивно лечение – парентерално хранене, кръвопреливане, антибиотична терапия при нужда.

В сектора се отглеждат и преждевременно родени деца както и деца с ниско тегло не изискващи дихателна реанимациия. Новородените деца със забавена сърдечно-белодробна адаптация изискващи апаратна вентилация се насочват към специализираните звена за интензивно лечение.

Когато майката се почуства готова може да вземе новороденото при себе си, а ако реши да използва престоят си в болницата за по интензивна почивка, спокойно може да го повери на грижите на акушерките.

По време на престоя на бебетата в болницата задължително им се Слагат имунизации за хепатит Б и туберколоза.

Отделение по Анестезиология и реанимация.

След операция първия ден пациентите се настаняват в Реанимационни стаи, където персоналът упражнява постоянен контрол над пациентите и при нужда им се оказват реанимационни грижи.

Контакти:

Медицински комплекс “МАЙЧИН ДОМ” – гр. Варна
Д-р Максим Яков – медицински управител
Д-р Сияна Юдова – управител
Труфанка Якова – мениджър

Адрес: Медицински комплекс – “Майчин дом”
ул. “Мир” No 1
гр. Варна 9010
Тел: (052) (052) 33-20-00
Факс: (052) 33-11-44