За да може хладилникът вкъщи да си върши работата по най-ефективен начин, трябва да следвате правилата, зададени от производителя, но и като цяло от добрите практики наложили се с времето. Ето 5 основни правила за ползване на хладилника вкъщи.

 

Не препълвайте хладилника!

 

Принципно най-добрата храна е прясната и сготвена храна, тоест хладилникът е само временна станция за съхранение. Не претъпквайте хладилника с храна за седмици напред, защото колкото повече продукти има в него, толкова повече се увеличава възможността да блокирате охладителя. Препълването може да попречи на добрата циркулация на въздуха вътре в хладилника, или да попречи на правилното затваряне на вратата на хладилника.

 

Зареждайте и съхранявайте храната като професионалисти!

 

Практиката от професионалните ресторанти е много добре приложима вкъщи. Иначе казано, новите продукти винаги трябва да се поставят зад тези с по-стара дата на производство. Подреждайте продуктите според годността за употреба, за да избегнете изхвърляне на продукти и застояване на храната в хладилника.

 

Внимавайте с отворени и не добре опаковани храни

 

Когато оставяте отворени кенчета с комерсиални питиета в хладилника рискувате химическо замърсяване на храната. Много податливи на такова замърсяване са плодовете и доматите. Също така миризмите от отворените бурканчета или кенчета лесно се прехвърлят на другите продукти. Преди да съхраните каквото и било в хладилника, уверете се, че е годно за съхранение в такава среда.

 

Следете температурата в хладилника!

 

Температурата трябва да бъде винаги от 0 до 5 градуса. Ако моделът, който сте избрали няма вграден термометър, може да поръчате такъв предназначен за хладилник и да го ползвате по предназначение. Ако забележите че храната не изглежда добре и че сякаш температурата се е повишила, повикайте техник, за да провери термостата.

 

Следете датите за годност на храната

 

Това става лесно за опакованите храни от магазина, а що се отнася до пресни меса, зеленчуци, млечни продукти е добре хладилникът да е само временна спирка за тях. Иначе опцията за дългосрочно съхранение се превръща фризерът. Всяка храна, която е с преминал срок на годност е опасна заради бактериите, които може да са се „настанили” в нея. При всички положения ако не съхранявате храната добре и според изложените правила, тя пак може да бъде замърсена, така че датата за използване до определена дата не е гаранция за сигурност, но за качество.