кредит

Няколко важни показатели по, които да прецените дали кредитора е неподходящ за вас!

Потребителският кредит може да е решение на много кредитоспособни хора. Разнообразният пазар обаче и морето от кредитни продукти от банкови и небанкови институции обаче поставя в риск, хората които търсят бързо да се сдобият с потребителски заем. Мошениците са изобретателни и дебнат точно такива хора, като дори не им се налага да се срещат лично с тях. Затова ето 7 важни знака, които ще ви  подскажат, че нещо не е наред в кредитодателя, който ви предлага заем.

Кредиторите не се интересуват дали кредитната ви история е лоша  – лош знак. Никой разумен кредитен инспектор или специалист по финанси, не би си позволил да раздава пари, за две хубави очи. Иначе казано, няма кредитна институция, която казва, че отпуска заеми, без да се интересуват от кредитната ви история.

Не намирате кредиторската фирма в централния кредитен регистър на БНБ – това е сигнал, който веднага трябва да ви подскаже, че нещо не е наред. Принципно дори небанковите кредитни фирми се водят на регистър в централната банка на България, така че можете да проверите сами преди да се насочите към кредит или ви предложат оферта.

Мнимият кредитор може да ви потърси предплатена дебитна карта, като гарант, или някаква друга сметка, която притежавате. Моментално се отдръпнете от това предложение.

Сайтът на кредиторите не е защитен. Това се вижда горе на монитора преди адреса на самия сайт. Ако там няма иконата със заключено катинарче, или не виждате https – където s е знакът за сигурност, съмнявайте се, солидно.

Кредиторът няма физически представителство – адрес, офис, седалище и т.н. Ако ви се предлагат пари на съмнителни срещи в парка, то по-добре продължете разходката си. Това е знак, че си имате работа с лихвари.

Кредиторът не е точно кредитор. Това е ситуация, в която вие гледате някакъв сайт и се увличате в него. Без да искате се оказвате в ситуация, в която споделяте личната си информация, не получавате услуга и ви остава само да се молите да не се случи нещо лошо с финансите ви.

Хората с които сте се свързали, за да вземете заем ви карат да действате бързо и спешно. Няма такова нещо. Дори фирмите за бързи кредити, които се славят с експедитивната услуга, оставят всичко във ваши ръце, без да се налага да гоните някакъв спешен срок.

 

Е, внимавайте!