По традиция само онези музикални инструменти, създадени от обучени майстори, се използват в представления, които се провеждат пред големи групи, политически фигури или при важни церемонии. Тези инструменти са естетически украсени, въз основа на убеждението, че това ще подобри качеството на техния звук. Всяко от тях е красиво произведение на изкуството.

Музикантите, които свирят на тях, са мулти-инструменталисти. Музиката винаги е била от първостепенно значение в африканската култура. Традиционната африканска музика има голямо значение в оформянето на историята на световната музика. С пристигането на първите африкански роби в Съединените американски щати, тяхната музика повлиява, вдъхновява и поражда новаторски жанрове като джаз и блус. Това също доведе до еволюцията на нови и развиващи се жанрове на музиката като соула.

Културата на африканската музика е доста разнообразна по своята същност.

Всеки регион има свой собствен отличителен стил. Музиката е обществена традиция, която се развива и се облагодетелства от обикновените хора като част от техния начин на живот. Традиционната африканска музика е предавана между поколенията, не чрез писмен запис, а по-скоро чрез аура (устна) традиция.

Това включва разказ, пеене (прости и сложни техники), пляскане или танци и използването на редица инструменти (някои като елементарни като дрънкалки както и други значими такива като ударни, духови или струнни инструменти)

Нека разгледаме различните музикални инструменти, използвани в традиционната африканска музика.

Ударни инструменти – Барабани

Барабаните са изключително значими в африканската музикална култура. Според традицията, биенето на барабана служи за повече от една цел. Някои са свикнали да обявяват важни въпроси като раждане и смърт, докато други са използвани за призоваване на лица с политическа значимост. На тях се свири само в присъствието им.

Комуникациите на дълги разстояния, тържествата и церемониите са другите области, в които се използват. Представяме ви списък с забележителни африкански барабани, на които се гордее този континент.

 

„Говорещият” барабан

♦ Тялото му има формата на пясъчен часовник и се прехвърля над едното рамо. Задържа се с другата ръка, и се бие с наклонена пръчка.

♦ Може да бъде притиснат, за да смени височината на тона.

♦ Името “говорещ барабан” му е дадено, защото се използва за предаване на кодирани съобщения на дълги разстояния.

♦ Произходът му може да бъде проследен до империята на Гана, въпреки че е свързан със Западна Африка (Гана, Мали, Нигерия и други африкански народи).